Tort cappuccino II




     Czekoladowy biszkopt oraz kawowa masa cappuccino na bazie serka mascarpone i bitej śmietany tworzą razem elegancki tort o intensywnym aromacie kawy, w sam raz na 18 urodziny mojego starszego syna. Tort o smaku cappuccino to jego ulubiony. Od pewnego czasu piekłam mu na urodziny taki tort cappuccino z przepisu DrOetkera, mniej intensywny w smaku i bardziej przypominający batonik Kinder Delice. Tym razem z uwagi na wyjątkowość przyjęcia pokusiłam się o bardziej wyrafinowany wypiek i muszę przyznać, że solenizant był przyjemnie zaskoczony, inni goście zresztą też. Tort zniknął błyskawicznie. Biszkopt podobny jak w cieszącym się dużą popularnością torcie czekoladowym, z tym że zamiast mąki migdałowej jest zwykła mąka tortowa.



Tort cappuccino II-przepisy
Składniki na tortownicę o śr.26cm

Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 150g cukru
  • 180g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Roztopić w kąpieli wodnej  czekoladę z masłem i odstawić do przestudzenia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dalej ucierając dodać przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Białka ubić na sztywną pianę z sokiem cytrynowym i szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie z nim połączyć, mieszając trzepaczką rózgową. Przełożyć  do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie. Z wystudzonego biszkoptu odciąć górę, która nieco wyrosła, i przekroić go w poziomie na 3  części.

Nasączenie:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 70ml spirytusu

Wsypać do szklanki  po łyżeczce kawy i cukru. Zalać wodą do połowy wysokości. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do zimnego naparu wlać spirytus i ponownie wymieszać.
Ułożyć jeden blat biszkoptu na paterze. Zapiąć wokół niego obręcz do tortów, ale nie tą od tortownicy tylko znacznie wyższą. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu kawowego.

I warstwa masy kawowej:
  • 200g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
  • 3 saszetki po 14g kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • 3 łyżki trzcinowego cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek mascarpone z kawą cappuccino. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ucierania trzcinowy cukier puder. Delikatnie połączyć serek z ubitą śmietaną. Przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z jedną łyżką masy serowo-śmietanowej  dla wyrównania temperatury, i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na przygotowany blat biszkoptowy. Wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki na pół godziny aby masa stężała. 

II warstwa masy kawowej:
  • 200g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
  • 3 saszetki po 14g kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • 3 łyżki trzcinowego cukru pudru
  • 45g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 2,5 łyżeczki żelatyny (płaskie)
  • 50ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek mascarpone z kawą cappuccino i chłodną rozpuszczoną czekoladą. Dalej postępować tak samo  jak w przypadku pierwszej  warstwy, pamiętając o tym aby przed wylaniem masy nasączyć blat ponczem.

III warstwa masy kawowej:
  • 200g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
  • 3 saszetki po 14g kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • 3 łyżki trzcinowego cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60ml zimnej wody

Przygotować tak samo jak warstwę pierwszą. Tu również należy pamiętać o nasączeniu biszkoptu ponczem. 
Po złożeniu wszystkich warstw tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny aby dobrze stężał.

Dekoracja:
  • 250g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 2 saszetki po 14g kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 3 opakowania rurek waflowych
  • 1 gotowy kwiatek z opłatka
  • 0,5 łyżeczki zmielonej kawy

Roztopić w kąpieli wodnej 40g gorzkiej czekolady. Dodać pozostałe 10g i dokładnie wymieszać. Schłodzić cały czas mieszając do temp. 30°C.
Dużą  drewnianą deskę przykryć kawałkiem sztywnej folii. Wylać na nią płynną czekoladę i rozsmarować przy pomocy szpatułki na grubość około 1mm. Wstawić do lodówki.

Wyjąć tort z lodówki. Ostrym nożem odkroić go od ścianek obręczy i usunć ją. Ubić na sztywno bardzo mocno schłodzoną śmietanę  dodając pod koniec ubijania zawartość saszetek z kawą. 3 łyżki przełożyć do worka cukierniczego a pozostałą śmietaną kawową obłożyć boki tortu. Rurki waflowe przyciąć do żądanej wysokości i przykleić do boku tortu. W odległości ok. 2cm od zewnętrznej krawędzi tortu wycisnąć 18 kleksów ze śmietany. Z przygotowanej wcześniej czekolady wyciąć nożem do pizzy 18 czekoladowych trójkątów i ułożyć je na kleksach wierzchołkiem do środka tortu. Na środku umieścić czekoladowy kwiatek z opłatka i posypać środek mieloną kawą.
Tort najlepiej jest obłożyć rurkami tuż przed podaniem, ponieważ miekną pod wpływem śmietany i nie są już takie chrupiące.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

14 komentarze:

  1. Coś dla kawoszy :)
    Ślicznie wyszły te warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie wyszedłby mi tak równo ,gratuluję dobrego oka i ręki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ale nigdy nie należy się poddawać, wszak trening czyni mistrza :)

      Usuń
  3. Idealny :) I jakie równiutkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny torcik i misterna robota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow...ale smakowicie i idealnie wygląda..aż chce się zjeść chociaż kawałek..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wyglada i na pewno bardzo smaczny, tylko nie na moje mozliwosci aby cos takiego zrobic chetnie zjadlabym kawalek i dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje za wspaniale wypieki z Polski moge tylko widziec i oblizac sie, bo sama nie mam takiego talentu do pieczenia , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie. Trzeba próbować, sporo czasu upłynęło zanim zaczęły spod mojej ręki wychodzić takie wypieki, ale dla takich komentarzy warto było :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ