Ciasteczka jęczmienne z jabłkami, rodzynkami i siemieniem lnianym




      Zazwyczaj robię sobie przerwę świąteczną od pieczenia aż do Święta Trzech Króli. W tym roku jednak nie upiekłam zbyt wielu ciast na święta, zostały więc już dawno zjedzone i młodzież domaga się czegoś słodkiego. Ponieważ kalorii było ostatnio aż nadto, postanowiłam, że będzie to coś małego i zdrowego zarazem czyli ciasteczka jęczmienne z suszonymi jabłkami, rodzynkami i siemieniem lnianym. Zamiast białego cukru użyłam trzcinowego. Dodałam też odrobinę miodu dzięki czemu ciasteczka są mięciutkie. Pachną pięknie owocami i  znikają błyskawicznie.



Ciasteczka jęczmienne z jabłkami, rodzynkami i siemieniem lnianym-przepis

Składniki na ok. 40szt.
  • 160g masła
  • 200g mąki
  • 200g płatków jęczmiennych 
  • 75g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonych jabłek
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego

Suszone jabłka pokroić w drobną kostkę. Zmielić w młynku  płatki jęczmienne. Utrzeć miękkie masło z cukrem trzcinowym i miodem, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać. Nie przerywając ucierania dodawać po kolei: zmielone płatki jęczmienne, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i na końcu suszone jabłka, rodzynki i siemię lniane. Ucierać wszystko na wolnych obrotach do połączenia składników. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 18 minut. Upieczone ciasteczka po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ