Deser piernikowo-truflowy z brzoskwiniami i mascarpone





To już niemal tradycja, że zawsze napiekę za dużo pierniczków na święta i potem sporo ich zostaje. Najczęściej te bez polewy czekoladowej i lukru. Można je więc z łatwością powtórnie wykorzystać. W ubiegłych latach były to: tort z pierników, przekładaniec z pierniczków, tiramisu i trufle piernikowe.
Dziś wykorzystałam część do przygotowania deseru. Oprócz pierniczków znalazły się w nim trufle w czekoladzie firmy Wawel, które wprost uwielbiam , serek mascarpone z jogurtem greckim, brzoskwinie z puszki i likier pomarańczowy. Najlepiej przygotować go 2-3 godziny wcześniej, aby wszystkie aromaty ładnie się ze sobą połączyły.


Deser piernikowo - truflowy z brzoskwiniami i mascarpone

Składniki na 4 porcje:
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka trzcinowego cukru pudru
  • 5 łyżek syropu brzoskwiniowego 
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 4 trufle w czekoladzie
  • 2 połówki brzoskwiń z syropu
  • 16 pierniczków

W misce wymieszać serek mascarpone z jogurtem greckim, trzcinowym cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu brzoskwiniowego.
Połamać na kawałki pierniczki, a trufle drobno posiekać. Pozostały syrop brzoskwiniowy połączyć z likierem pomarańczowym. Wszystkie składniki oprócz brzoskwiń podzielić na pół. Na dno szklanych pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Skropić je mieszaniną syropu brzoskwiniowego z likierem pomarańczowym. Posypać posiekanymi truflami i przykryć warstwą masy serowo-jogurtowej. Czynność powtórzyć. Połówki brzoskwiń pokroić w kostkę i udekorować nimi deser. Do czasu podania trzymać w lodówce.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tu wchodzić i patrzeć na te pyszne kompozycje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio taki komentarz to miód na moje serce :) Dziękuję i zapraszam:)

      Usuń