Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino



Jeszcze jeden deser z wykorzystaniem pierniczków. Tym razem w towarzystwie musu jabłkowego i kawy cappuccino. Do tej pory połączenie kawy z jabłkami niezbyt mi pasowało, ale w tym deserze doskonale się sprawdziło. Odkryłam je przez przypadek, tak jak to już bywało przy okazji innych deserów, wykorzystując do niego to co zostało z innych sobotnich wypieków.

Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino

Składniki na 4 porcje:
  • 100g pierniczków
  • 500g musu jabłkowego
  • 250g śmietanki kremowej 30%
  • 1 saszetka (14g) kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka trzcinowego cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 20ml zimnej wody 
  • pół jabłka ze skórką

Pierniczki połamać na drobne kawałki. 
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania kawę i cukier puder.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wlać do musu jabłkowego i dokładnie wymieszać.
Na dno szklanych pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Przykryć je najpierw warstwą musu jabłkowego, a następnie warstwą śmietany cappuccino. Czynność powtórzyć. Z jabłka wykroić osiem 2mm cząstek i udekorować nimi deser. Wstawić na godzinę do lodówki aby mus stężał.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

2 komentarze: