Pasztet z suszonymi śliwkami



Kolejny przepis na pasztet, tym razem z suszonymi śliwkami. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mięsa: wieprzowe, wołowe i z indyka. Zrezygnowałam z dodatku boczku, wykorzystałam za to tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodałam też 4 surowe białka , dzięki czemu pasztet jest ścisły i dobrze się kroi. Delikatny i lekko słodki. Świetnym dodatkiem do niego jest konfitura z borówek.

Pasztet z suszonymi śliwkami

Składniki na foremkę o wym. 26x10cm
  • 300g łopatki wieprzowej
  • 300g piersi z indyka
  • 150g wołowiny bez kości
  • 150g wątróbki z indyka
  • 4 białka jaj
  • 100g suszonych śliwek
  • 2 marchewki
  • 0,5 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól 
  • pieprz
  •  gałka muszkatołowa

Łopatkę wieprzową, pierś z indyka i wołowinę pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać pokrojone na kawałki marchewki, seler i pietruszkę oraz cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Zalać wodą tak aby przykrywała mięso 2cm warstwą. Wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu ok. godziny. Wystudzić mięso w wywarze, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z warzywami. Do zmielonego mięsa dodać białka jaj i cały tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyrobić. Suszone śliwki pokroić w paseczki i dodać do masy pasztetowej. Całość dokładnie wymieszać.
Przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i oprószonej np. kaszą jaglaną formy. Ugnieść aby nie było wolnych przestrzeni. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę.
Gotowy pasztet wystudzić do temp. pokojowej w foremce. Przełożyć na półmisek i wstawić na całą noc do lodówki, aby się dobrze ścisnął.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz