Sałatka jarzynowa



Sałatka jarzynowa

     Pamiętam jak robiłam ją po raz pierwszy w szkole podstawowej na tzw. „pracach ręcznych”. Tak, tak kiedyś był taki przedmiot w szkole na którym robiło się różne dziwne rzeczy i nie było podziału na męskie i żeńskie. W ten sposób chłopcy uczyli się np. gotować, a dziewczęta robić lampki  nocne z korzenia lub butelki. I o ile chłopcom umiejętność gotowania z całą pewnością przydała się w życiu dorosłym, to dziewczętom umiejętność robienia lampki nocnej raczej nie, chyba, że zostały blogerkami kulinarnymi tak jak ja i Gosia z bloga „Trawka cytrynowa”, która w dzisiejszym poście opisuje jak zrobić paterę ze świecznika i starej tacy.
Ja co prawda na razie swoich umiejętności jeszcze do niczego nie wykorzystałam , ale kto wie. Wracając jednak do sałatki. W dzieciństwie byłam strasznie wybredna jeśli chodzi o jedzenie i moja mama nie miała ze mną łatwego życia. Nawet nie spróbowałam wtedy tej sałatki ku uciesze chłopców, którzy tylko czekali na jakąś dodatkową porcję. Nie jadłam jej i później przez następnych kilka lat. Dopiero gdy mieszkałam w internacie i korzystałam ze szkolnej stołówki zaprzyjaźniłam się z nią i nawet była jedną z ulubionych i wyczekiwanych potraw. Jedzenia było tam tak mało, że jadło się nawet suchy chleb.Moja sałatka różni się od tamtej. Ja nie dodaję do niej ani gotowanych ziemniaków ani groszku, za to nie żałuję jej jabłek. Zawsze wybieram takie bardzo soczyste i lekko kwaskowate.



Sałatka jarzynowa-przepis

Składnki:
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • pół ugotowanego selera
  • 2 duże jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki majonezu (najlepiej domowej produkcji)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pierz

Pokroić w drobną kostkę ogórki kiszone. Przełożyć je na sito i zostawić do osączenia.  W tym czasie pokroić, również w kostkę, pozostałe warzywa i jabłka wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych. Wszystkie pokrojone składniki sałatki  przełożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać majonez z jogurtem. Polać sałatkę i delikatnie wszystko wymieszać.  Wstawić na kilka godzin do lodówki aby składniki się przegryzły.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. Klasyka w wersji mniej klasycznej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie obowiązkowo z ziemniakami i groszkiem, ale w Twojej wersji też jest zapewne smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję ziemniaków, bo nie cierpię ich kroić, a za groszkiem z puszki nie przepadam:)

      Usuń
  3. sałatek jarzynowych jest wiele rodzajów ta jest klasyczna:) jednak bardzi istotna jest według nas jakość warzyw, z których ja przyrządzamy. Z lokalnych bez chemii jest lepiej:) zapraszamy do zakupów grupowych najlepszych lokalnych warzyw, nabiału itd bez chemii!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takie właśnie warzywa są w tej sałatce, kupione od zaprzyjaźnionego rolnika :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ