Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia



Jak widać początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja,  doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa.


Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia

Składniki dla 2 osób
  • 4 garście roszponki
  • pół awokado
  • świeży ogórek ok. 7cm kawałek
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • 60g wędzonego łososia w kawałku
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • oliwa

Roszponkę opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty. Z awokado zdjąć skórkę,  pokroić na plasterki i od razu skropić sokiem z cytryny.  Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić. Podzielić na kawałki wędzonego łososia. 
Przygotować dwa talerze. Ułożyć na nich roszponkę, awokado, świeży ogórek i czerwoną cebulę. Rozłożyć kawałki wędzonego łososia. Skropić oliwą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz