Bacetti-golosi włoskie ciasteczka łakomczuchów





Pyszne włoskie ciasteczka biszkoptowe przełożone dżemem i bitą śmietaną. Idealne na przyjęcie, karnawałową imprezę lub dodatek do filiżanki dobrej herbaty. Ja użyłam dżemu truskawkowego własnej produkcji, ale może to być również inny dżem np. pomarańczowy, malinowy ewentualnie czekoladowe ganache.
Z podanych proporcji wychodzi około 45sztuk. U mnie to były trzy blachy przy szerokości piekarnika 60cm. Aby mieć idealnie równe ciasteczka użyłam mat silikonowych do makaroników. Po nałożeniu jednej porcji, blachę od razu wstawiałam do nagrzanego piekarnika. W tym czasie przygotowywałam drugą porcję. Ciasto nie może zbyt długo czekać na pieczenie, dlatego przy mniejszym piekarniku polecam zrobić z połowy porcji. Ciasteczka można też piec bez użycia mat, na papierze do pieczenia. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche, ale po przełożeniu i zostawieniu na noc w lodówce stają się mięciutkie i delikatne.


 Bacetti-golosi  włoskie ciasteczka łakomczuchów
(Źródło)

Składniki na 45szt. :

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 180g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nagrzać piekarnik do 190°C.
Ubić jajka z cukrem na puszysty krem (10 minut na średnich obrotach miksera). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej w trzech porcjach. Delikatnie wymieszać szpatułką wykonując ruchy od dołu do góry. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcję ciasta na matę silikonową do pieczenia makaroników. Można też wyciskać okrągłe ciasteczka o śr. około 3cm bezpośrednio na papier do pieczenia. Kiedy cała blacha będzie wypełniona od razu wstawić ją do nagrzanego piekarnika na 11-12 minut. W tym czasie przygotowć następną porcję. 
Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut, a następnie delikatnie zdjąć na kratę kuchenną do wystudzenia.

Wypełnienie:
  • 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 250g dżemu truskawkowego (najlepiej własnej produkcji)
  • 25g gorzkiej czekolady
  • 0,5 łyżeczki oleju rzepakowego

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i przełożyć do worka cukierniczego. 
Połowę ciasteczek posmarować od spodu dżemem truskawkowym i warstwą bitej śmietany tworząc okrąg wokół zewnętrznej krawędzi. Przykryć pozostałymi ciasteczkami.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i upłynnić ją niewielką ilością oleju rzepakowego. Przełożyć do worka foliowego. Odciąć rożek i ozdobić ciasteczka.


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. O mniam, cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają nieziemsko! Od samego patrzenia na nie leci mi ślinka. Zjadłoby się takie ciasteczko... albo pięć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjnie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają idealnie..jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś się takimi zajadałam jak byłam mała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jadłam je po raz pierwszy i już się w nich zakochałam :)

      Usuń
  6. Wrażenie robi już Włoska nazwa - więc nie tylko wygląd i smak -

    OdpowiedzUsuń