Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami



Z wszystkich drobiowych wątróbek najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze  cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe.


Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami

Składniki dla 2 osób:
  • 300g gęsiej wątróbki
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki smalcu gęsiego lub klarowanego masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Wątróbkę dokładnie umyć, usunąć błony i tłuszcz, pokroić na mniejsze kawałki. 
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka przeciąć na cztery części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. 
Na patelni rozgrzać 1łyżkę smalcu. Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skarmelizuje. Wsypać cebulę i jabłka. Smażyć 10 minut. 
W tym samym czasie na drugiej patelni roztopić pozostały smalec. Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z karmelizowaną cebulą i jabłkami.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Gęsich wątróbek jeszcze nigdy nie jadłam.
    Dziękuję za udział w konkursie,
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń