Melting moments czyli bardzo kruche ciasteczka cytrynowe





Drugi przepis na ciasteczka bez jajek, zdecydowanie inny od poprzedniego. Tamte ciasteczka były bardzo słodkie i chrupiące, te są bardzo kruche i delikatne. Przełożone masą z białej czekolady i serka śmietankowego smakują bosko. Z wyglądu przypominają trochę włoskie bacetti golosi, ale różnią się zasadniczo. Inspiracją był przepis z książki Sigrid Verbert „Smakowite prezenty".


Melting moments czyli bardzo kruche ciasteczka cytrynowe
(inspiracja  - „Smakowite Prezenty” Sigrid Verbert)

Składniki na 20szt. (po przełożeniu 10szt.)

Ciasto:
  • 200g masła
  • 210g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Masa do przełożenia:
  • 100g serka śmietankowego
  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą na puszysty krem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę otartą z cytryny i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać. Nabierać porcję ciasta łyżeczką od herbaty i toczyć w dłoniach oprószonych mąką kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy, bowiem ciasteczka w trakcie pieczenia powiększają swoją objętość. Każdą kuleczkę ciasta spłaszczyć lekko widelcem, maczanym w mące. Piec na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10-12min z włączonym termoobiegiem. Upieczone ciasteczka od razu delikatnie przenieść na kratę kuchenną do wystudzenia.

Roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć serek z sokiem cytrynowym. Cały czas ucierając dodawać po łyżeczce chłodną czekoladę. Nakładać po łyżeczce masy na spód ciasteczka i przykrywać drugim ciastkiem. Gotowe ciasteczka wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. bardzo podoba mi się taki pomysł na ciastka! połączenie białej czekolady i cytryny jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a kwaskowatość serka, jeszcze podkręca ten smak :)

      Usuń
  2. Mniam, wyglądają cudnie :) Zjadłabym sobie takie ciasteczko... Albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, że tak daleko mieszkasz, podrzuciłabym Ci parę :)

      Usuń