Pikantna frittata ziołowa z fasolą



Bardzo sycące danie z dużą ilością fasoli. Już niewielki kawałek zaspokoi nasz głód na długo. Wykorzystałam do niego dwa rodzaje fasoli: czerwoną i zieloną szparagową ale może też być biała i żółta szparagowa. Też będzie się ładnie komponować. Aby miało bardziej wyrazisty smak  dodałam do niego salami z pieprzem i przyprawiłam je ziołami oraz  papryczką chili.


Pikantna frittata ziołowa z fasolą

Składniki dla 2 osób:
  • 4 jajka
  • 150g ugotowanej czerwonej fasoli 
  • 150g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • pół papryczki chili
  • 50g salami z pieprzem
  • 75g twarożku śmietankowego
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odsączyć fasolę z puszki i przepłukać na sicie. Fasolkę szparagową pokroić w 3cm kawałki, a papryczkę chili w paseczki. Salami pokroić w plasterki, a następnie w paseczki.
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojone salami, smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać czerwoną fasolę, fasolkę szparagową i chili. Chwilę razem podsmażyć, ale nie za długo by fasolka nam  się nie rozpadła. Doprawić solą i pieprzem.

Roztrzepać jajka. Dodać twarożek śmietankowy i czubrycę zieloną. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać podsmażone warzywa z salami. Ponownie delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać.


Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za fasolą nie przepadam, ale to wygląda tak apetyczni że bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zupełnie tak jak ja, ale zapewniam, że w takim wydaniu smakuje wyśmienicie :)

      Usuń