Sernik „Pina Colada”





Połączenie kokosa i ananasa jest jednym z moich ulubionych i pojawiało się tu już wcześniej. Był comber „Pina colada” i tort „Pina colada”. Przyszła zatem pora na sernik, taki jak lubię czyli na zimno. Na kruchym kokosowym spodzie o aksamitnej konsystencji dzięki dodatkowi serka ricotta. Z mlekiem kokosowym i nalewką ananasową, którą sama zrobiłam już jakiś czas temu. A wiadomo nalewka im starsza tym lepsza. Polecam go wszystkim miłośnikom tych egzotycznych owoców.


Sernik „Pina Colada”
Składniki na tortownicę o śr. 22cm

Kruche ciasto na spód:
  • 150g mąki
  • 25g zmielonych wiórków kokosowych
  • 125g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi  i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy równej dnu tortownicy i przenieść do formy. Można też wylepić dno tortownicy ciastem, co jest znacznie prostsze. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawić ciasto i piec 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w tortownicy.

Masa serowa:

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Serek śmietankowy przełożyć do dużej miski. Dodać serek ricotta, cukier puder i nalewkę ananasową. Utrzeć na gładką masę. Wlać mleko kokosowe i połączyć  z masą serową. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy  dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy serowej. Całość ponownie dokładnie wymieszać  łyżką lub szpatułką i wylać na upieczony kruchy spód. Wstawić na godzinę do lodówki.

Dekoracja:
  • 1 opakowanie galaretki o smaku Pina colada
  • 375ml gorącej wody
  • 3 plastry świeżego ananasa (może też być z puszki)
  • płatki suszonego kokosa

Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawic do wystudzenia. Lekko tężejącą wylać na zastygniętą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Udekorować pokrojonymi w cząstki plastrami ananasa i płatkami suszonego kokosa.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Uwielbiam ananas ,a w takim serniku musi być wspaniały! Kokos i ananas to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie to też zgrane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 2 moje ulubione rzeczy połączone w jedno - sernik i pina colada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie. Uwielbiam serniki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu idealnie - nie można przejść obok obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Omg, zaniemówiłem, jest idealny! *.*

    OdpowiedzUsuń