Sernik z masłem orzechowym i jabłkami





Dziś będzie przepis na uwielbiany przez moich chłopców sernik z masłem orzechowym i jabłkami na kruchym kakaowym spodzie. Co ciekawe nie przepadają za masłem orzechowym, ale w tym serniku jakoś im nie przeszkadza. Może dlatego, że nie przesadzam z jego ilością. Dzięki temu sernik nie jest zbyt ciężki. Dodatkowo pewnej takiej lekkości dodaje mu też warstwa jabłek zatopionych w jabłkowo-winnym budyniu.


Sernik z masłem orzechowym i jabłkami
Składniki na tortownicę o śr. 22cm

Ciasto na spód:
  • 250g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 150g masła
  • 50g masła orzechowego
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier,  żółtka, kakao i masło orzechowe. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2cm od średnicy dna tortownicy. Przenieść do wysmarowanej masłem tortownicy  i lekko docisnąć do dna i boków. Spód nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. 
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawić ciasto i piec 15 minut.

Masa jabłkowa:
  • 250ml soku jabłkowego
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 50g cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 jabłka

Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku 1cm.
Odlać pół szklanki soku jabłkowego, a resztę wlać do rondelka. Dodać wino i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Rozmieszać proszek budyniowy w odlanym do szklanki soku  i wlać do gotującego się soku cały czas mieszając. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Zestawić ją z ognia i  dodać pokrojone jabłka. Wymieszać.
Wyjąć z piekarnika  podpieczone ciasto na spód i i przełożyć na nią przygotowaną masę jabłkową.  Zmniejszyć temperaturę piekarnika  do 150°C.

Masa serowa:
  • 250g twarogu półtłustego
  • 250g serka śmietankowego
  • 125g cukru pudru
  • 100g masła orzechowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Twaróg przetrzeć przez sito. Dodać serek śmietankowy, masło orzechowe, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Utrzec na gładką masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku i jajku.
Gotową masę serową wylać na masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 60 minut. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. 
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć i delikatnie oddzielić sernik nożem od ścianki tortownicy. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 

Dekoracja:
  • 25g czekolady deserowej
  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych

Zimny sernik wyjąć z tortownicy.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Przelać do worka cukierniczego i zrobić kratkę na wierzchu sernika. Posypać posiekanymi orzeszkami.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. cudny :) jest taki ładny że bym nawet nie kroiła go dla gości :) a co - niech siedzą i patrzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ale to by chyba podchodziło pod znęcanie psychiczne :)

      Usuń
  2. Stworzony wprost dla mnie! Jestem maniakiem masła orzechowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, jest boski :)
    Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń