Dziś będzie przepis na uwielbiany przez moich chłopców sernik z masłem orzechowym i jabłkami na kruchym kakaowym spodzie. Co ciekawe nie przepadają za masłem orzechowym, ale w tym serniku jakoś im nie przeszkadza. Może dlatego, że nie przesadzam z jego ilością. Dzięki temu sernik nie jest zbyt ciężki. Dodatkowo pewnej takiej lekkości dodaje mu też warstwa jabłek zatopionych w jabłkowo-winnym budyniu.
Składniki na tortownicę o śr. 22cm
Ciasto na spód:
- 250g mąki
- 50g cukru pudru
- 150g masła
- 50g masła orzechowego
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier, żółtka, kakao i masło orzechowe. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2cm od średnicy dna tortownicy. Przenieść do wysmarowanej masłem tortownicy i lekko docisnąć do dna i boków. Spód nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawić ciasto i piec 15 minut.
- 250ml soku jabłkowego
- 50ml białego wytrawnego wina
- 50g cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 jabłka
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku 1cm.
Odlać pół szklanki soku jabłkowego, a resztę wlać do rondelka. Dodać wino i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Rozmieszać proszek budyniowy w odlanym do szklanki soku i wlać do gotującego się soku cały czas mieszając. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Zestawić ją z ognia i dodać pokrojone jabłka. Wymieszać.
Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto na spód i i przełożyć na nią przygotowaną masę jabłkową. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C.
- 250g twarogu półtłustego
- 250g serka śmietankowego
- 125g cukru pudru
- 100g masła orzechowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 żółtka
Twaróg przetrzeć przez sito. Dodać serek śmietankowy, masło orzechowe, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Utrzec na gładką masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku i jajku.
Gotową masę serową wylać na masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 60 minut. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą.
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć i delikatnie oddzielić sernik nożem od ścianki tortownicy. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- 25g czekolady deserowej
- 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
Zimny sernik wyjąć z tortownicy.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Przelać do worka cukierniczego i zrobić kratkę na wierzchu sernika. Posypać posiekanymi orzeszkami.
Sernik z masłem orzechowym i jabłkami-podobne przepisy
> Sernik czekoladowo-malinowy> Sernik wiśniowy na spodzie brownies
> Sernik "Pina colada"
> Sernik neapolitański
Smacznego :)
Aronia
cudny :) jest taki ładny że bym nawet nie kroiła go dla gości :) a co - niech siedzą i patrzą :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ale to by chyba podchodziło pod znęcanie psychiczne :)
Usuńcudny! kradnę przepis;)
OdpowiedzUsuńStworzony wprost dla mnie! Jestem maniakiem masła orzechowego ;)
OdpowiedzUsuńMmm, jest boski :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis :)
mam nadzieję, że Ci posmakuje :)
Usuń