Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką



Dziś proponuję przepis na  smakowite knedle z nietypowym, ale jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną maśle klarowanym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzu, dzięki czemu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym masełkiem i posypałam startymi pierniczkami. Ich korzenne nuty świetnie pasowały do lekko pikantnego farszu.


Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką

Składniki na 12 szt:
  • 440g serka śmietankowego
  • 140g mąki
  • 40g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 1 niepełna łyżeczka miodu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka startych pierniczków
  • sól
  • pieprz

Obrać cebulę i jabłko. Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na  1 łyżce klarowanego masła. Doprawić solą i pieprzem, dodać miód i starte na tarce do ziemniaków jabłko. Dusić do miękkości  
ciągle mieszając. Masa powinna być dość gęsta. Zestawić z ognia i wystudzić.

W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z mąką, kaszą manną, jajkiem i szczyptą soli. Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto podsypując nieco mąką. Podzielić na 12 porcji. Każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć, i zrobić wgłębienie. Do środka włożyć pół łyżeczki farszu, zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na posypaną mąkę deseczkę.
Zagotować w garnku  1,5 litra wody. Wkładać do wrzątku  knedle, opuszczając delikatnie, najlepiej na łyżce cedzakowej. Gotować 2-3 minuty od ponownego zagotowania wody. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Roztopić dwie łyżki masła i polać knedle. Posypać startymi pierniczkami. 

Smacznego!
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz