Sekret wyśmienitego ragoût tkwi w powolnym duszeniu w gęstym sosie mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw, aż w rondlu dojdzie do harmonijnej zgody między wszystkimi ingrediencjami. Wymaga to trochę cierpliwości ale zapewniam, że warto. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w równej wielkości kawałki i w obsmażone na tłuszczu (oprócz ziemniaków). Mięso obtoczone w mące pozwala na uzyskanie później gęstego sosu, a cebula, pieczarki i przyprawy wzbogacają smak.
Zimowe ragoût z wołowiny-przepis
Składniki dla 3 osób:
- 500 g pręgi wołowej
- 4 średnie cebule
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 2 duże marchewki
- 5-6 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 litra bulionu
- 2 łyżki mąki
- 60 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
Mięso
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w na dość duże kawałki
(pół pudełka od zapałek). Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni 2 łyżki
smalczyku roślinnego z ziołami. Obsmażyć partiami mięso na mocno
rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć łyżką cedzakową do dużego rondla. Posypać
solą i pieprzem. Wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200°C .
W tym czasie obrać marchewki,
cebulę, czosnek i pieczarki. Cebulę pokroić na ósemki, a marchewkę,
czosnek i pieczarki w plasterki. Roztopić na patelni pozostały
smalczyk. Obsmażyć pieczarki, przełożyć łyżką cedzakową do miski. Na
pozostałym tłuszczu zeszklić marchewki i cebulę i czosnek. Obrać
jeszcze ziemniaki i pokroić w kostkę o boku 1,5cm.
Najpierw dodać
do mięsa, które powinno się już dusić około godziny marchewkę i cebulę,
a po 15 minutach ziemniaki z pieczarkami. Delikatnie wymieszać
zawartość widelcem i wstawić ponownie do piekarnika na 25-30 minut.
Jeśli mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach potrawa jest
gotowa.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Zimowe ragoût z wołowiny-podobne przepisy
> Chili con carne
> Bigos staropolski
> Potrawka z wieprzowiny, ziemniaków i ciecierzycy
> Gulasz wieprzowy z kurkami
Smacznego :)
Aronia
Jak dla mnie pyszność :)
OdpowiedzUsuńnam też bardzo smakowało, a mąż już domaga się powtórki :)
OdpowiedzUsuńZ wieprzowiny mozna zrobic rago wołowe?
OdpowiedzUsuńale jak?
Ha, ha... No przecież wiadomo, że nie można, to tylko pomyłka zresztą naprawiona już. Ale dzięki za czujność...Czytelnicy to najlepsi korektorzy :)
Usuń