Zimowe ragoût z wołowiny



Zimowe ragoût z wołowiny

    Sekret wyśmienitego ragoût tkwi w powolnym duszeniu w gęstym sosie mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw, aż w rondlu dojdzie do harmonijnej zgody między wszystkimi ingrediencjami. Wymaga to trochę cierpliwości ale zapewniam, że warto. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w równej wielkości kawałki i w obsmażone na tłuszczu (oprócz ziemniaków). Mięso obtoczone w mące pozwala na uzyskanie później gęstego sosu, a cebula, pieczarki i przyprawy wzbogacają smak.
Na potrzeby konkursu wykorzystałam do tej potrawy smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, ale równie dobrze sprawdzi sie smalec gęsi lub oliwa.

Zimowe ragoût z wołowiny

Zimowe ragoût z wołowiny-przepis

Składniki dla 3 osób:
  • 500 g pręgi wołowej
  • 4 średnie cebule
  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 2 duże marchewki
  • 5-6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu 
  • 2 łyżki mąki
  • 60 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w na dość duże kawałki (pół pudełka od zapałek). Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni 2 łyżki smalczyku roślinnego z ziołami. Obsmażyć partiami mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć łyżką cedzakową do dużego rondla. Posypać solą i pieprzem. Wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C .
W tym czasie  obrać marchewki, cebulę, czosnek i pieczarki. Cebulę pokroić na ósemki, a marchewkę, czosnek  i pieczarki w plasterki. Roztopić na patelni pozostały smalczyk. Obsmażyć pieczarki, przełożyć łyżką cedzakową do miski. Na pozostałym tłuszczu zeszklić  marchewki i cebulę i czosnek. Obrać jeszcze ziemniaki i pokroić w kostkę o boku 1,5cm.

Najpierw dodać do mięsa, które powinno się już dusić około godziny marchewkę i cebulę, a po 15 minutach ziemniaki z pieczarkami. Delikatnie wymieszać zawartość widelcem i wstawić ponownie do piekarnika na 25-30 minut. Jeśli mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach potrawa jest gotowa.

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. nam też bardzo smakowało, a mąż już domaga się powtórki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wieprzowiny mozna zrobic rago wołowe?
    ale jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha... No przecież wiadomo, że nie można, to tylko pomyłka zresztą naprawiona już. Ale dzięki za czujność...Czytelnicy to najlepsi korektorzy :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ