Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem



Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, która  pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów.
W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej  kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji podstawowej dodałam jeszcze czarne oliwki i mały polski akcent w postaci sera z okolic Wiżajn produkowanego z niepasteryzowanego mleka i mającego rekomendację ruchu Slow Food. Prosty, smaczny i szybki pomysł na codzienne śniadanie. Polecam je szczególnie w sezonie gdy mamy dojrzałe w słońcu pomidory.




Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem

Składniki dla 4 osób:
  • 8 kromek pełnoziarnistego pieczywa
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 75g sera  Wiżajn śmietankowy
  • 6 czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta suszonej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek

Pomidorki koktajlowe przeciąć na cztery części. Ser pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki. Wrzucić do miski. Przyprawić szczyptą soli i suszonej mięty. Dodać porwane na kawałki listki bazylii. Delikatnie wymieszać. 
Rozgrzać patelnię. Ułożyć kromki i opiec na rumiano z obu stron. Przeciąć ząbek czosnku na pół i przeciągnąć przeciętą stroną po wierzchu kromek. Ułożyć kromki na talerzu. Na każdej kromce położyć porcję przygotowanej mieszanki. Skropić oliwą. 

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz