Ciasteczka amaretti





Te małe migdałowe ciasteczka są bardzo popularne w wielu włoskich regionach. Istnieje kilka odmian. Jedne są miękkie i posypane cukrem inne chrupiące tak jak moje. Proste w wykonaniu. Wystarczy wymieszać ubite z cukrem białko i zmielone migdały. Dodać jeszcze likier lub aromat migdałowy i można piec. Tradycyjne włoskie ciasteczka mają dodatek pestek moreli dla zwiększenia aromatu. Podawane są jako deser ze słodkimi winami lub likierami. Ja uwielbiam je podgryzać do kawy.


Ciasteczka amaretti

Składniki na ok. 30szt.
  • 250g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 białko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka likieru Amaretto (może też być aromat migdałowy)

Ubić białko na sztywno. Stopniowo połączyć je z cukrem i miodem, cały czas ubijając do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Przełożyć do zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać, wlewając pod koniec likier migdałowy. Z gotowej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lekko spłaszczając. Piec 12 minut w temp. 150°C z włączonym termoobiegiem. Upieczone przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Moje ulubione ciasteczka. Często do deserów. Zawsze kupuje gotowe ciasteczka. Chętnie skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są takie proste do zrobienia, że warto upiec samemu zamiast kupować :)

      Usuń