Sernik czekoladowo-malinowy





Idealny,  ciężki, lekko mazisty i wyrazisty w smaku sernik. Pachnący czekoladą i malinami. Bardzo ważne jest w nim użycie odpowiedniej jakości składników. Dobrej  gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% i domowego musu malinowego. Mus malinowy można zastąpić w ostateczności wysokosłodzonym sokiem  malinowym, ale to już nie będzie to samo bo tam soku z malin jest zaledwie kilka procent jak nie mniej. Można też przygotować sobie samemu taki mus z mrożonych malin. Jak się robi mus malinowy można się dowiedzieć tutaj.


Sernik czekoladowo-malinowy
Składniki na tortownicę o śr. 20cm

Ciasto na spód:
  • 100g mąki
  • 40g masła
  • 35g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przesiać na stolnicę mąkę. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim dno tortownicy. Wstawić na godzinę do lodówki. 
Rozgrzać piekarnik do 180°C . Wziąć  dwa arkusze folii aluminiowej. Postawić na nich tortownicę i docisnąć folię do boków tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut. 
Wyjąć formę z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160°C.

Masa serowa:
  • 600g serka śmietankowego
  • 150g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
  • 0,5 szklanki musu malinowego
  • 0,5 szklanki śmietanki kremowej
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę.
Utrzeć mikserem  ser z cukrem pudem  i kaszą manną na gładką masę. Dodać śmietankę, a gdy składniki się połączą wlać mus malinowy. Znowu wymieszać do połączenia składników i dodać przestudzoną rozpuszczoną  czekoladę. Ponownie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając każdorazowo przed dodaniem następnego. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Wlać gorącą wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości formy. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Brzegi sernika będą upieczone i sztywne, w środku nadal będzie on jednak sprężysty. Dojdzie  po wyjęciu z piekarnika. Zdjąć folię aluminiową i wystudzić sernik w formie.  Zimny wstawić do lodówki   na całą noc. 

Dekoracja:
  • 100g czekolady deserowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 150g malin świeżych lub mrożonych

Na dwie godziny przed dekoracją wyjąć sernik z lodówki. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Upłynnić łyżką oleju rzepakowego i polać sernik. Udekorować świeżymi  malinami.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

12 komentarze:

  1. Ileeeee czekolady! Kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sernik wygląda po prostu obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem nieskromnie, że i tak smakuje :)

      Usuń
  3. Cudny z tą spływającą czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  4. OMG..boski! Będzie mi się śnił po nocach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to będziesz mieć słodkie sny :)

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie !! Lubię takie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny sernik! Malina z czekoladą - świetne połączenie! Przepis - nic dodać, nic ująć! Gratulację! :)

    OdpowiedzUsuń