Idealny, ciężki, lekko mazisty i wyrazisty w smaku sernik. Pachnący czekoladą i malinami. Bardzo ważne jest w nim użycie odpowiedniej jakości składników. Dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% i domowego musu malinowego. Mus malinowy można zastąpić w ostateczności wysokosłodzonym sokiem malinowym, ale to już nie będzie to samo bo tam soku z malin jest zaledwie kilka procent jak nie mniej. Można też przygotować sobie samemu taki mus z mrożonych malin. Jak się robi mus malinowy można się dowiedzieć tutaj.
Sernik czekoladowo-malinowy-przepis
Składniki na tortownicę o śr. 20cm
Ciasto na spód:
- 100g mąki
- 40g masła
- 35g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przesiać na stolnicę mąkę. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim dno tortownicy. Wstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C . Wziąć dwa arkusze folii aluminiowej. Postawić na nich tortownicę i docisnąć folię do boków tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut.
Wyjąć formę z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160°C.
Masa serowa:
- 600g serka śmietankowego
- 150g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
- 0,5 szklanki musu malinowego
- 0,5 szklanki śmietanki kremowej
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę.
Utrzeć mikserem ser z cukrem pudem i kaszą manną na gładką masę. Dodać śmietankę, a gdy składniki się połączą wlać mus malinowy. Znowu wymieszać do połączenia składników i dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Ponownie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając każdorazowo przed dodaniem następnego. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Wlać gorącą wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości formy. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Brzegi sernika będą upieczone i sztywne, w środku nadal będzie on jednak sprężysty. Dojdzie po wyjęciu z piekarnika. Zdjąć folię aluminiową i wystudzić sernik w formie. Zimny wstawić do lodówki na całą noc.
Dekoracja:
- 100g czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150g malin świeżych lub mrożonych
Na dwie godziny przed dekoracją wyjąć sernik z lodówki. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Upłynnić łyżką oleju rzepakowego i polać sernik. Udekorować świeżymi malinami.
Sernik czekoladowo-malinowy-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Ileeeee czekolady! Kocham :)
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda po prostu obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńpowiem nieskromnie, że i tak smakuje :)
UsuńCudny z tą spływającą czekoladą.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńOMG..boski! Będzie mi się śnił po nocach :)
OdpowiedzUsuńto będziesz mieć słodkie sny :)
UsuńWygląda obłędnie !! Lubię takie !
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo kusi ;-)
Cudowny sernik! Malina z czekoladą - świetne połączenie! Przepis - nic dodać, nic ująć! Gratulację! :)
OdpowiedzUsuńprzepieknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń