Sernik pomarańczowy z gruszkami





Po zjedzeniu kawałka tego sernika mój syn powiedział o nim „genialny”, a mój mąż, który nie lubi pomarańczowych ciast zjadł od razu aż dwie porcje i poprosił o następną. Rzeczywiście smak tego sernika jest obłędny i jest to absolutnie zasługa pomarańczowej czekolady, której użyłam do jego przygotowania. Nie chodzi tu o ciemną czekoladę o smaku pomarańczowym, ale o pomarańczową czekoladę dostępną w profesjonalnych sklepach cukierniczych.
Po raz pierwszy zetknęłam się z nią na warsztatach w Akademii Czekolady Callebaut i od razu się w niej zakochałam. Ma pomarańczowy kolor, głęboki aromat oraz jedwabistą, gładką konsystencję i smak. Sprzedawana jest w postaci pastylek, niestety w dość dużych opakowaniach. Zakupiłam takie i na pewno jeszcze inne wypieki z nią się tutaj pojawią.  Ale nie tylko pomarańczowa masa serowa zachwyciła moich domowników. Również spód sernika zyskał ich duże uznanie. Większość osób robi te spody z pokruszonych herbatników i masła. Ale to jest podwójna ilość tłuszczu. Jedna porcja użyta do pieczenia ciastek i druga do sklejenia pokruszonych herbatników. Zrobiłam go trochę inaczej. Wymieszałam wszystkie składniki i zalałam roztopionym masłem. Rozłożyłam na spodzie tortownicy i delikatnie ugniotłam, po czym zapiekłam w piekarniku. Spód wyszedł na tyle sztywny, że bez obawy można przenosić taki sernik na paterę. Mocno kakaowy doskonale się zgrał z pomarańczową masą, w której zatopiłam specjalnie w tym celu przygotowane winne gruszki. Poniżej znajdziecie przepis jak je przygotować. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką. Powinna wchodzić w owoc bez oporu.
Gotowy sernik ozdobiłam wiórkami czekoladowymi i gruszką. 


Czekoladowy sernik pomarańczowy z gruszkami
Składniki na tortownicę o śr. 24cm

Gruszki w syropie
  • 6 twardych gruszek (u mnie konferencja)
  • 4 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • sok z jednej cytryny
  • sok z dwóch pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • pół laski wanilii
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina 

Wyszorować szczoteczką pomarańczę i cytrynę, a następnie sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok z obu owoców.
W dużym garnku zagotować wodę z sokiem z cytrusów, cukrem, winem i wanilią. Umyć i obrać gruszki. Pięć przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jedną pozostawić w całości razem z ogonkiem. Włożyć je do garnka i gotować na wolnym ogniu aż stały się miękkie.  Wystudzić w syropie, a następnie odsączyć na sicie.

Ciasto na spód:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 65g cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

W rondelku roztopić masło.
Wsypać  do miski mąkę, kakao, skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) oraz cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Wlać roztopione masło i ponownie wymieszać tym razem łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wystudzić w formie.

Masa serowa:
  • 600g serka śmietankowego o temp. pokojowej
  • 250g serka mascarpone o temp. pokojowej
  • 200g czekolady pomarańczowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100ml  zimnej wody
  • 5 gruszek z syropu

Roztopić w kąpieli wodnej pomarańczową czekoladę. 
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na 5 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
W dużej misce utrzeć serek śmietankowy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać z masą serową. Dwie  łyżki tej masy połączyć z przestudzoną żelatyną i wlać do pozostałej masy serowej. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Wylać około 1/4 masy na upieczony spód. Wyrównać i rozłożyć połówki gruszek. Zalać pozostałą masą. Wyrównać powierzchnię i kilkakrotnie postukać tortownicą o stół, aby masa serowa dokładnie wypełniła przestrzeń między gruszkami. Wstawić tortownicę do lodówki na 3 godziny aby masa dobrze stężała.

Dekoracja:
  • 1 gruszka z syropu
  • 50g gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Rozsmarować cienko na równej powierzchni (u mnie półka szklana) i zostawić do zastygnięcia (nie może całkowicie stwardnieć). Szpachelką zeskrobywać czekoladę na wiórki i układać na serniku. Pozostałą gruszkę pokroićtak by po rozłożeniu tworzyła  wachlarz i umieścić na środku sernika.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

15 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne zdjęcia! Ciekawe połączenie gruszek i pomarańczy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna dekoracja i idealne wykonanie! mi niestety gotowanie wychodzi lepiej niż pieczenie... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny, bardzo imponujący :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupełnie wyjątkowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie kuszący i na pewno prze-smaczny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda!
    ---
    takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik wygląda cudownie! Grusza i pomarańcza - ciekawe połączenie. Aromat pomarańcza nie zagłusza aromat gruszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bez obawy :) Zresztą gruszki też mają pomarańczowy aromat :)

      Usuń
  9. Piękny zakupiłam już czekolada i zamierzam upiec mnie pewnie taki piękny nie wyjdzie ale spróbować warto. Jedno pytanie jak pokroić ta gruszke do dekoracji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam sie szczerze, że już nie pamietam dokładnie jak to zrobiłam. Ale wydaje mi się, że przekroiłam ją na pół w taki sposób aby ogonek został w całości przy jednej połowie. Później każdą połowę pokroiłam w cienkie plasterki nie docinając do końca od strony ogonka. Może ten filmik będzie pomocny
      https://www.youtube.com/watch?v=SVWqs64iIB4

      Usuń