Sernik wiśniowy na spodzie Brownies





Karnawał zakończyliśmy przepysznym sernikiem na zimno.  To chyba najlepszy  jaki udało mi się do tej pory zrobić. Ciężki wilgotny spód czekoladowy, wiśniowa masa serowa z nutką alkoholową i waniliowa masa z białą czekoladą tworzą jak dla mnie idealną kompozycję. Całość dopełnia dekoracja z bitej śmietany i zagęszczonego syropu wiśniowego. Istna poezja. Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu.


Sernik wiśniowy na spodzie Brownies
Składniki na tortownicę o śr. 22cm

Ciasto na spód:
  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 75g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Za każdym razem masę dokładnie zmiksować przed dodaniem kolejnego. Następnie wlać roztopioną czekoladę. Całość wymieszać mikserem.  Wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30 minut. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w tortownicy.

Wiśniowa masa serowa
  • 350g serka śmietankowego
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki syropu wiśniowego
  • 1 słoik wiśni w alkoholu o poj. 350ml 
  • 50ml likieru wiśniowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75ml zimnej wody

Odsączyć wiśnie na sitku.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Wymieszać oba rodzaje sera. Wlać syrop i likier wiśniowy. Zmiksować. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy serowej  dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać. Wrzucić odsączone wiśnie i ponownie wymieszać. Przelać na czekoladowy spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 2 godziny aby masa zastygła.

Waniliowa  masa serowa
  • 350g serka śmietankowego
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1łyżeczka żelatyny
  • 30ml zimnej wody

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Serek śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Chłodną  żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy serowej  dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę wiśniową. Wyrównać powierzchnię i ponownie wstawić do lodówki aby masa zastygła.

Dekoracja
  • 200ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki syropu wiśniowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej

Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować sernik.
Do małego rondelka wlać syrop wiśniowy i wodę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Postawić na małym ogniu i podgrzewać  do zagotowania cały czas mieszając. Gotować jeszcze około 2 minut. Wystudzić mieszając od czasu do czasu aby nie utworzył się kożuch. Zimną masę przełożyć do worka cukierniczego i wypełnić nią wolne przestrzenie między rozetkami z bitej śmietany.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

15 komentarze:

  1. śliczne :) średnio lubię alkohol w ciastach, ale tutaj chyba bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za uczta! Uwielbiam wiśnie z elementem czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm spód brownie pyszności, a do tego jeszcze serniczek z wisienkami, będzie mi się snił

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały sernik!
    Cudowne zdjęcia i pyszne przepisy! Z chęcią zostaję u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo delikatnie i zwiewnie :) Piękne, apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń