Świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady






Do świąt zostały już tylko trzy  tygodnie, pora więc zacząć myśleć o świątecznych wypiekach. Jednym z takich ciast, zawsze obecnych na naszym wielkanocnym stole jest sernik. Sporo ich się tu pojawiło w ostatnim czasie za sprawą akcji sernikowej na Mikserze, ale jeszcze jeden nie zaszkodzi.
Tamte były raczej z tych cięższych zrobione na bogato. Ten będzie taki  bardziej wiosenny, lekko orzeźwiający z cytrynową nutą,  chociaż również w polewie czekoladowej. Konsystencją przypomina nasz sernik krakowski. Zwarty i sycący. Udekorowany smażoną skórką z limonki i czekoladowymi jajeczkami będzie znakomitą ozdobą naszego świątecznego stołu.


Świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady
Składniki na tortownicę o śr. 22cm:

Ciasto na spód:
  • 200g mąki
  • 130g masła
  • 80g cukru
  • 50g zmielonych migdałów

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. 
Roztopić w małym rondelku masło.
Wsypać  do miski mąkę, zmielone migdały i cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Wlać roztopione masło i ponownie wymieszać tym razem łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy. Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć do dna.
Rozgrzać piekarnik do 180°C . Wziąć  dwa arkusze folii aluminiowej. Postawić na nich tortownicę i docisnąć folię do boków tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut. 
Wyjąć formę z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160°C.

Masa serowa:
  • 250g serka śmietankowego
  • 250g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki soku z limonki (3 sztuki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Utrzeć serek mascarpone z serkiem śmietankowym, kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku mieszając każdorazowo przed dodaniem kolejnego. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wylać na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Wlać gorącą wodę tak aby sięgała  do połowy wysokości tortownicy. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Upieczony sernik pozostawić jeszcze w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika. Ostrym nożykiem delikatnie oddzielić od ścianki tortownicy (tylko samą górną krawędź) aby równomiernie opadł. Zdjąć folię aluminiową i wystudzić  w formie.  Zimny wstawić do lodówki   na całą noc.

Polewa:
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Dekoracja:
  • skórka z 2 limonek
  • czekoladowe jajeczka

Wyszorować szczoteczką limonki i sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć z nich sok, a skórki pokroić w paseczki. Obgotować dwa razy, a następnie ugotować w syropie z 1 szklanki wody i pół szklanki cukru. Wystudzić w syropie. Zimne odsączyć i rozłożyć na ręczniku kuchennym aby obeschły. 

Na dwie godziny przed dekoracją wyjąć sernik z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Przełożyć sernik na kratę kuchenną.
Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej i upłynnić 1 łyżeczką oleju rzepakowego. Pokryć nią wierzch i boki sernika. Udekorować usmażoną skórką z limonki i czekoladowymi jajeczkami. Zostawić by czekolada zastygła.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

10 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda! Ja też przymierzam się do zrobienia cytrynowego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Powala swoją doskonałością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się bardzo pomysł dekoracji z użyciem jajeczek, fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyjątkowo ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń