Tarta z jagodami




  
               Mam jeszcze całkiem spory zapas mrożonych jagód i czas najwyższy pomału je zużyć. W dzisiejszej propozycji jest ich naprawdę dużo, chyba nawet więcej niż samego ciasta. Żeby po upieczeniu tworzyły stabilną warstwę  dodałam do nich skrobi kukurydzianej, która pod wpływem temperatury doskonale związała wyciekający z owoców sok.  Starałam się tez zachować jak najbardziej naturalny smak, dlatego dosłodziłam je tylko odrobiną cukru. Najlepiej zjeść ją tego samego dnia.



Tarta jagodowa - przepis
Składniki na okrągłą formę o śr.28cm

Ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 50g zmielonych otrąb owsianych
  • 1 jajko

Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło, zmielone otręby, cukier i jajko. Posiekać wszystko nożem i zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno tarty, nawinęłam na wałek i przenieść do  formy wysmarowanej masłem. Docisnąć do dna i boków formy. Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Wypełnienie:
  • 500g   jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru pudru

Zmrożone jagody wymieszać z cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 180°C. Usunąć papier i kuleczki. Wysypać jagody na podpieczony spód i równomiernie rozłożyć. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. 
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika  i wystudzić w formie. Zimne przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.
Smcznego
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ