Babka makaronowa z prosciutto




Doskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację. Makaron z dużą ilością warzyw i prosciutto. Można je komponować wg własnego gustu lub tego co akurat znajdziemy w lodówce. U mnie to były: cebule dymki, brokuł, papryka, groszek cukrowy, kukurydza i prosciuto. Dobrze aby składniki były różnokolorowe, wtedy nasze danie będzie się znacznie ciekawiej i apetyczniej prezentować.Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym „Malma z miłości do makaronu.

Babka makaronowa z prosciutto 

Składniki na okrągłą formę o śr. 20cm
  • 150g makaronu spaghetti
  • 4 plastry prosciutto
  • 3 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • pół żółtej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 100g zielonego groszku cukrowego (u mnie mrożony)
  • pół brokułu
  • 1 mała papryczka chili
  • 4 jajka
  • 4 łyżki startego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz
Dekoracja:
  • świeża natka pietruszki
  • prosciutto

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obgotować przez 7 minut brokuł podzielony na różyczki i groszek cukrowy.
Pokroić w drobną kostkę, paprykę, cebulę i papryczkę chili. Porwać na małe kawałki plastry prosciutto. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, brokuły, groszek, paprykę, chili, kukurydzę i prosciutto. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Roztrzepać jajka z solą i pieprzem. Dodać starty parmezan i wymieszać. Tak przygotowana masą zalać makaron z warzywami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Udekorować świeżą natką pietruszki i prosciutto.

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Smacznego!
Aronia

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Aa, konkurs kulinarny! To dlatego ostatnio u Ciebie przepisy z makaronami :)
    Różyczka z prosciutto śliczna! Zjadłoby się takiej..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajna nagroda, więc walczę o nią :) Ale też wszyscy lubimy makarony :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dzięki, ale pewnie będzie silna konkurencja :)

      Usuń
  3. Faktycznie, robot Kenwooda to niezła gratka.
    Trzymamy kciuki, a Ty w międzyczasie skomponuj jeszcze coś z makaronem, zdaje się że można wysłać więcej zgłoszeń od jednego uczestnika.
    Może np. muszle, faszerowane ricottą i botwinką(zamiast standardowego szpinaku, a i kolor ładniejszy), zapiekane z beszamelem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za trzymanie kciuków i pomysł, ale niestety Malma nie produkuje takich dużych muszli :) ale mam jeszcze jeden pomysł. Jak zdążę to przygotuję :)

      Usuń
  4. Jaki jest ten makaron w gotowym przepisie? Zapieczony, czy bardziej miękki?
    Bakalland

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miękki, tylko przy brzegach trochę bardziej podpieczony :)

      Usuń