Ciasteczka owsiane bez jajek





Kolejne ciasteczka owsiane. Tym razem w wersji bez jajek dla tych, którzy mają na nie alergię. Zastąpiłam je bardzo dojrzałym bananem. Mój był prawie czarny z zewnątrz. Z dodatkiem czekolady i skórki pomarańczowej. Moi synowie byli nimi zachwyceni, choć za bananami nie przepadają.


Ciasteczka owsiane bez jajek

Składniki na ok. 30szt.
  • 170g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 200g zmielonych płatków owsianych
  • 100g cukru trzcinowego
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 100g czekoladowych kropelek do zapiekania
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Utrzeć miękkie masło z cukrem trzcinowym, rozgniecionym bananem i ekstraktem waniliowym. Wsypać zmielone płatki owsiane, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę pomarańczową. Chwilę razem ucierać do połączenia składników. Dodać czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszać szpatułką. Nabierać porcje ciasta i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając. Piec 20 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne ciasteczka przełożyć do metalowej puszki. Takie ciasteczka można przechowywać około 1 tygodnia, ale są tak smaczne, że za długo tam nie pobędą.

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

3 komentarze: