Ciasteczka owsiane bez jajek





      Kolejne ciasteczka owsiane. Tym razem w wersji bez jajek dla tych, którzy mają na nie alergię. Zastąpiłam je bardzo dojrzałym bananem. Mój był prawie czarny z zewnątrz. Z dodatkiem czekolady i skórki pomarańczowej. Moi synowie byli nimi zachwyceni, choć za bananami nie przepadają.




ILOŚĆ SZTUK - 30

Ciasteczka owsiane bez jajek-składniki


Ciasteczka owsiane bez jajek-wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Utrzeć miękkie masło z cukrem trzcinowym, rozgniecionym bananem i ekstraktem waniliowym. Wsypać zmielone płatki owsiane, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę pomarańczową. Chwilę razem ucierać do połączenia składników. Dodać czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formowanie i pieczenie:
Nabierać porcje ciasta i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając. Piec 20 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne ciasteczka przełożyć do metalowej puszki. Takie ciasteczka można przechowywać około 1 tygodnia, ale są tak smaczne, że za długo tam nie pobędą.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ