Smaczne, pikantne danie bezmięsne, w sam raz na piątkowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili-składniki
- 200g makaronu fusilli
- 200g leśnych grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)
- 4 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chili
- pół czerwonej papryczki chili
- 100ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili-składniki - wykonanie
Rozgrzać
w rondlu masło z oliwą. Dodać pokrojone grzyby i smażyć dopóki cała
woda nie odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż
jeszcze 1 minutę. Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Dodać przecier pomidorowy, cukier,
połowę natki pietruszki i drobno pokrojone papryczki chili. Przyprawić
do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze półgodziny.
Zagotować
garnek osolonej wody i ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Odcedzić. Wymieszać z sosem. Posypać po wierzchu pozostałą natką
pietruszki i zaraz podawać.
Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili-podobne przepisy
Smacznego!
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz