Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili




Smaczne, pikantne danie bezmięsne, w sam raz  na piątkowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.


Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili 

Składniki na 2 porcje:
  • 200g makaronu  fusilli
  • 200g leśnych grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • pół czerwonej papryczki chili
  • 100ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać w rondlu masło z oliwą. Dodać pokrojone grzyby i smażyć dopóki cała woda nie odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Dodać przecier pomidorowy, cukier, połowę natki pietruszki i drobno pokrojone papryczki chili. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze półgodziny.

Zagotować garnek osolonej wody i ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Wymieszać z sosem. Posypać po wierzchu pozostałą natką pietruszki  i zaraz podawać.


Smacznego!
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz