Mazurek orzechowy



Mazurek orzechowy





      Taki mazurek zagości w tym roku naszym stole. Zamiast klasycznego kruchego ciasta jest ucierane ciasto z orzechami. Po upieczeniu posmarowałam je cienką warstwą konfitury morelowej i masą orzechową, a następnie udekorowałam migdałami i czekoladą.
Mazurek jest soczysty i niezbyt słodki. To już ostatni wpis przed Świętami. Wszystkim, którzy tu zaglądają życzę Zdrowych, pogodnych i smakowitych Świąt Wielkanocnych.


Mazurek orzechowy

ILOŚĆ PORCJI - 12                                                                               ŹRÓDŁO -"Smaki i Aromaty"

Mazurek orzechowy-składniki

Ciasto na spód:
  • 75g masła
  • 3 małe jajka
  • 100g cukru
  • 100g zmielonych orzechów włoskich 
  • 50g mąki
  • szczypta soli

Masa orzechowa:
  • 75g zmielonych orzechów włoskich 
  • 75g cukru pudru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przełożenie i dekoracja:
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • garść obranych migdałów 
  • czekoladowe ziarenka kawy
  • pastylki z białej czekolady
  • 10g gorzkiej czekolady

Mazurek orzechowy-wykonanie

Przygotowanie ciasta na spód:
Utrzeć miękkie masło z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodawać najpierw po jednym żółtku, a następnie zmielone orzechy. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Do masy żółtkowo-maślanej wsypać mąkę i przez chwilę ucierać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać szpatułką. 

Pieczenie:
Przelać ciasto do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy o średnicy 22 cm i piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie.

Przygotowanie masy orzechowej:
Wsypać zmielone orzechy do rondelka. Dodać śmietankę i cukier puder. Podgrzewać  na małym ogniu. Gdy zaczną się pokazywać bąbelki trzymać jeszcze około 5 minut cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Wbić wówczas jajko, wlać sok z cytryny  i dokładnie wymieszać.  Ponownie postawić na małym ogniu  i podgrzewać do zagotowania. Zestawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Zimną masę wstawić na pół godziny do lodówki aby nieco stężała.

Montaż i dekoracja:
Wyjąć z tortownicy upieczone ciasto. Posmarować je najpierw cienką warstwą konfitury morelowej, a następnie rozłożyć na niej masę orzechową. Wyrównać powierzchnię i udekorować wierzch mazurka migdałami, czekoladowymi ziarenkami kawy, pastylkami z białej czekolady i roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

Mazurek orzechowy-podobne przepisy

> Mazurek Pina colada 
> Lukrowany mazurek korzenny
> Mazurek kajmakowo-morelowy
> Mazurek makowy
> Mazurek bakaliowy

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Jaka piękna dekoracja. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie udekorowany! Radosnej Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny, piękny, perfekcja w każdym calu :) bardzo mi się podoba dekoracja i do tego piękne zdjęcia, a ten mazurek mówi do mnie "zjedz mnie" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) też mam na niego wielką ochotę, ale musi dotrwać do niedzieli :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ