Pieczone żeberka z ananasem





Wiem, że nie wszyscy przepadają za takim połączeniem, ale ja bardzo lubię pieczone  mięsa w towarzystwie owoców.  Jednym z takich ulubionych owoców jest ananas. Przepisy z jego udziałem pojawiały się już wcześniej na blogu. Była wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem oraz kurczak z mango i ananasem. I tym razem połączenie okazało się bardzo trafne. Żeberka są soczyste, aromatyczne i lekko  pikantne. Doskonałym dodatkiem do nich jest ugotowany na sypko ryż z dodatkiem kukurydzy z puszki i czerwonej papryczki pepperoni. Polecam.



Pieczone żeberka z ananasem

Składniki dla 4 osób:
  • 800g żeberek wieprzowych
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy peperoni
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Wymieszać sok ananasowy z miodem, oliwą i sosem sojowym. Polać żeberka, przykryć i wstawić na 24h do lodówki.

Na drugi dzień  przełożyć żeberka do żaroodpornego naczynia. Polać marynatą. Przykryć i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy polać żeberka sosem z dna brytfanki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać plastry ananasa.

Na talerzach ułożyć po dwa plastry ananasa. Na nich umieścić po dwa żeberka. Polać sosem, który powstał w trakcie pieczenia.  Przybrać świeżą  natką pietruszki. Podać z ugotowanym na sypko ryżem wymieszanym z kukurydzą z puszki i drobno pokrojoną czerwoną  papryczką peperoni.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

2 komentarze:

  1. Też ostatnio robiłam z ananasem, ale tak szybko poszły, że nie zdążyłam zrobić zdjęć

    OdpowiedzUsuń