Przekładana babka pomarańczowo-migdałowa






Drugim obowiązkowym ciastem na naszym wielkanocnym stole jest babka. Przez wiele lat była to jedna i ta sama babka  pomarańczowa, bo chłopcy ją uwielbiali i nie chcieli słyszeć o innej. Teraz gdy są już dorośli (przynajmniej jeden z nich) mam większe pole do popisu. Jeśli chodzi o słodkie wypieki jedzą wszystko co wychodzi z piekarnika, chociaż najbardziej zadowoliłoby ich ciasto czekoladowe. Powtarzają mi do znudzenia „Ciasto bez czekolady się nie liczy”.  Ponieważ czekoladowych wypieków było ostatnio aż nadto, pora na inne smaki.
Babka jest bardzo delikatna i lekka jak puch. Strukturą  przypomina biszkopt migdałowy. Upiekłam ją w tortownicy z kominkiem. Przekroiłam na trzy krążki i przełożyłam cieniutką warstewką dżemu z dyni i pomarańczy oraz masy śmietanowo-serowej. Całość pokryłam masą śmietanową i posypałam prażonymi migdałami.


Przekładana babka pomarańczowo-migdałowa

Składniki na tortownicę o śr.26cm z kominkiem

Ciasto:
  • 7 dużych jajek 
  • 125g cukru
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g bardzo drobno zmielonych migdałów*
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone migdały, sok pomarańczowy i  mąkę. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej. 
Tortownicę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć zmielonymi migdałami. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec 30 minut w temperaturze 160°C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Odczekać 10 minut i przełożyć z formy na kratę kuchenną. Zostawić do wystudzenia.
Zimną babkę przekroić w poziomie na trzy części.

Przełożenie i dekoracja
  • 6 łyżek dżemu z dyni i pomarańczy
  • 500g serka mascarpone
  • 250g śmietanki kremowej o zaw. tł. co najmniej  30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 ml likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Bardzo mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Utrzeć serek mascarpone.  Cały czas ucierając dodawać porcjami ubitą śmietanę.
Ułożyć na talerzu dolny blat ciasta. Skropić połową likieru pomarańczowego. Posmarować połową dżemu morelowego i cieniutką warstwą masy śmietanowo-serowej. Przykryć drugim blatem. Czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki babki pokryć pozostałą masą śmietanowo-serową. Posypać prażonymi płatkami migdałów.

*)Takie drobno zmielone migdały można kupić bez problemu gotowe w większych sklepach. Można je też zrobić samemu. Migdały trzeba zalać wrzątkiem. Zostawić na ok. 5 minut i zdjąć łupinę. Rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym i zostawić na 2 dni w temp. pokojowej aby dobrze wyschły. Komu się spieszy może je podsuszyć w piekarniku. Dobrze wysuszone migdały ścieramy w specjalnej przystawce do   robotów lub mielimy w młynku. 

Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

9 komentarze:

  1. fantastyczna !!! typowo świątecznie już u Ciebie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, wcześniej w tym roku ale to za sprawą konkursu :)

      Usuń
  2. mega pomysł z przełożeniem babki, zwykle są dosyć suche, a przez ten krem jest pewnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście. Upiekłam od razu dwie . Jedną zaraz zjedliśmy i muszę powiedzieć, że dodatek migdałów sprawił, że wcale nie była taka sucha, ale ta przełożona zdecydowanie lepsza :)

      Usuń
  3. Cudne to ciasto, takie eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna jest ta babka, padam przed nią i chcę zjeść całą :D

    OdpowiedzUsuń