Sernik ten łączy w sobie migdałowe i kawowe aromaty. Nie ma chyba lepszego połączenia niż kawa i likier migdałowy, stąd też pewnie tak ogromna na całym świecie popularność słynnego włoskiego deseru Tiramisu. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej wykorzystując mąkę ryżową, zmielone migdały i kawę do przygotowania ciasta na spód. Sernik jest dość ścisły pomimo, że nie trzymałam go w lodówce. Masę serową wzbogaciłam dodatkiem białej czekolady, mąki migdałowej i likieru migdałowego. Całość dopełniła kawowa polewa kajmakowa przygotowana z cukierków krówek i kawy. Gotowy sernik ozdobiłam własnoręcznie upieczonymi ciasteczkami amaretti.
Zajadaliśmy go w towarzystwie filiżanki delikatnej, aksamitnej i aromatycznej kawy z delikatną pianką na wierzchu. Te miłe chwile z spędzone w towarzystwie rodziny, wybornej kawy i mojego sernika na długo pozostaną w mojej pamięci.
Zajadaliśmy go w towarzystwie filiżanki delikatnej, aksamitnej i aromatycznej kawy z delikatną pianką na wierzchu. Te miłe chwile z spędzone w towarzystwie rodziny, wybornej kawy i mojego sernika na długo pozostaną w mojej pamięci.
ILOŚĆ PORCJI - 12
Sernik „Cafe Amaretto”-składniki
Ciasto na spód:
- 100g mąki ryżowej
- 50g zmielonych migdałów
- 50g cukru trzcinowego
- 70g masła
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 1 łyżeczka gorącej wody
Masa serowa:
- 600g serka śmietankowego
- 150g białej czekolady
- 0,5 szklanki śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 3 jajka
- 3 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów
- 100ml likieru migdałowego
Polewa:
- 4 łyżki mleka
- 6 cukierków typu „Krówka”
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dekoracja:
- 8 ciasteczek migdałowych amaretti
- czekoladowe ziarenka kawy
Sernik „Cafe Amaretto”-wykonanie
Przygotowanie ciasta na spód:
Roztopić w rondelku masło. W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem, kawą i zmielonymi migdałami. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 20cm. Rozłożyć ciasto równomiernie i docisnąć lekko do dna.
Pieczenie:
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C . Wziąć dwa arkusze folii aluminiowej. Postawić na nich tortownicę i docisnąć folię do boków tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
Wyjąć formę z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160°C
Przygotowanie masy serowej:
Przygotowanie masy serowej:
Roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Utrzeć mikserem ser z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Cały czas ucierając wlewać cienkim strumieniem śmietankę, a następnie białą czekoladę. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, mieszając każdorazowo przed dodaniem następnego. Na końcu wsypać mąkę migdałową i wlać likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię.
Ponowne pieczenie:
Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Wlać gorącą wodę tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Upieczony sernik pozostawić jeszcze w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjąć. Ostrym nożykiem delikatnie oddzielić od ścianki tortownicy (tylko samą górną krawędź) aby równomiernie opadł. Usunąć folię aluminiową i zostawić na noc w formie do wystudzenia.
Przygotowanie polewy:
Podgrzać w małym rondelku mleko tak do temp. około 70°C. Wsypać kawę i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki krówki. Umieścić rondelek w drugim większym z gorącą wodą. Postawić na małym płomieniu gazu i podgrzewać mieszając aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Gotowa polewa powinna mieć konsystencję podobną do roztopionej czekolady. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać jeszcze trochę mleka. Tak przygotowaną masą polać wierzch sernika i pozwolić aby masa delikatnie spłynęła na boki.
Ponowne pieczenie:
Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Wlać gorącą wodę tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Upieczony sernik pozostawić jeszcze w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjąć. Ostrym nożykiem delikatnie oddzielić od ścianki tortownicy (tylko samą górną krawędź) aby równomiernie opadł. Usunąć folię aluminiową i zostawić na noc w formie do wystudzenia.
Przygotowanie polewy:
Podgrzać w małym rondelku mleko tak do temp. około 70°C. Wsypać kawę i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki krówki. Umieścić rondelek w drugim większym z gorącą wodą. Postawić na małym płomieniu gazu i podgrzewać mieszając aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Gotowa polewa powinna mieć konsystencję podobną do roztopionej czekolady. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać jeszcze trochę mleka. Tak przygotowaną masą polać wierzch sernika i pozwolić aby masa delikatnie spłynęła na boki.
Dekoracja:
Gotowy sernik udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy i ciasteczkami amaretti upieczonymi wg tego przepisu. Ja tym razem zrobiłam je mniejsze i bardziej wypukłe.
Sernik „Cafe Amaretto”-podobne przepisy
> Sernik "Czekoladowa trufla"z orzechami
> Sernik czekoladowo-malinowy
> Sernik neapolitański
> Gryczane sernikobrownie z wiśniami
Aronia
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBoski! Wpadam na kawałek, hihi :)
OdpowiedzUsuńtylko się pośpiesz bo niewiele już zostało :)
Usuńcudo cudo cudo !
OdpowiedzUsuńJeny, wygląda niesamowicie! Zapisuję i koniecznie wypróbuję na święta. Mniam :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że Ci posmakuje :)
Usuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńMoje smaki :) Sernik zapowiada się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam to połączenie :)
Usuńrewelacyjny !!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJak tu przejść do rzeczywistości ,kiedy patrzę na TAKI sernik.Piękny ,może kiedyś ...hm?.Pozdrawiam.Alicja .:))
OdpowiedzUsuńProszę próbować i się nie zrażać :) to naprawdę nie jest rudne :)
UsuńSkorzystaliśmy z zaproszenia i żałujemy. Teraz do końca dnia będziemy chodzić łasi na takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym podesłała kawałek, ale niestety już zjedzony :)
Usuńgenialny!
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi obłędnie. Prawie czuję jego smak. "Prawie", które robi tę sławną różnicę ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję pierwszego miejsca! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jak zobaczyłam Twoją pavlovą z sosem kawowym to pomyślałam, że już nie mam szans a tu proszę taka niespodzianka :) niezbadane są wyroki jury :)
UsuńAniu brak słów przepiękny idealny tylko pozazdrość talentu :)
OdpowiedzUsuńdzięki Mariolcia, ale Tobie też talentu nie brakuje :) Twoje serniki z owocami są przepiękne :)
UsuńGdzie kupiła Pani taką uroczą paterę? :)
OdpowiedzUsuńw sklepie internetowym Tchibo, ale to było już dość dawno temu :)
UsuńGratuluję! Super smakołyk!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńmniam!
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić mielone migdały w masie serowej?
OdpowiedzUsuńzamiast maki migdałowej proponuję dać 2 łyżki kaszy manny :)
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić mąkę ryżową? Zwyczajną pszenną? Czy można zrobić spód ciasteczkowy?
mąkę ryżową można zastąpić zwykłą pszenną, można też zrobić spód ciasteczkowy, albo biszkoptowy. Każdy będzie dobry :)
UsuńŻyczę udanych wypieków :) Zapraszam także do wyrażenia swojej opinii tutaj, lub na fanpageu. Można również zamieścić zdjęcie swojego wypieku :)
Pozdrawiam :)
W weekend mam zamiar upiec ten sernik i na pewno podzielę się efektami końcowymi! :)
Usuńczekam zatem z niecierpliwością na wyniki :)
Usuń