Spaghetti z wędzonym łososiem i musem z awokado




Na początku tego roku w naszych sklepach  pojawiły się dobrze znane wcześniej makarony Malma w zupełnie nowej odsłonie. Eleganckie, wyróżniające się opakowanie, napisy w języku włoskim i cena sugerują, że to produkt dla wymagających klientów. Postanowiłam to sprawdzić i muszę powiedzieć, że zostałam mile zaskoczona. Cena idzie w parze z jakością. Produkowany ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany pszenicy twardej – Amber Durum pochodzącej z Ameryki Pónocnej makaron ma piękną bursztynową barwę oraz odpowiednią twardość i szklistość. Produkowany jest w sześciu wariantach: Fusilli, Conchiglie Rigate, Chifferi Rigati,Capellini Nidi, Spaghetti i Penne. Dla mnie zabrakło jeszcze makaronu do lasagne, ale być może i on  pojawi się w niedługim czasie.
Przed świętami, kiedy wszystkie jesteśmy strasznie zabiegane i zapracowane nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. Obiad dla rodziny trzeba jednak ugotować i wówczas z pomocą przychodzi niezawodny makaron spaghetti. Z nim zawsze można wyczarować pyszny obiad dosłownie w pół godziny. Moja dzisiejsza propozycja jest iście ekspresowa. Na jej przygotowanie potrzeba dokładnie tyle czasu ile zajmuje ugotowanie makaronu.  A my w tym samym czasie bez problemu przygotujemy mus z awokado. Nie da się go niestety przygotować wcześniej bo ściemnieje i będzie wyglądał nieapetycznie. Do tego kilka plastrów wędzonego łososia porwanych na kawałki, wiórki sera i natka pietruszki. Lekki i bardzo smaczny obiad.


Spaghetti z wędzonym łososiem i musem z awokado

Składniki na 3 porcje:
  • 300g makaronu 
  • 150g wędzonego łososia
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2  limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy peperoni
  • 2 łyżki startego na wiórki sera Grana padano
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotować mus. Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, kwaśną śmietanę, sok z limonki i oliwę peperoni. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką, aksamitną masę. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Odcedzony makaron wymieszać z musem. Przełożyć na talerze. Posypać kawałkami wędzonego łososia i grubo startymi wiórkami sera. Udekorować świeżą natką pietruszki.

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Nie wpadałabym na to, żeby dodać awokado do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja :) uwielbiam awokado i łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie obiad w 8 minut :)
    Pokrojone awokado, wrzucone do wody z sokiem z cytryny(lub skropione tymże sokiem) nie ściemnieje. Nie trzeba się wtedy tak spieszyć ;)

    OdpowiedzUsuń