Charlotte z truskawkami




  
     Sezon truskawkowy  rozpoczynam prostym ale jakże efektownym  deserem  „Charlotte”, który wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z naszą tradycyjną szarlotką. Powstał prawdopodobnie w Anglii na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III.
Przygotowywany był w niezbyt wysokim okrągłym naczyniu, wypełnionym  biszkoptami, które zalewano marmoladą i zapiekano. W wersji francuskiej biszkopty wypełnia się kremem lub bitą śmietaną i podaje na zimno.
Jest również  wersja rosyjska wynaleziona przez kucharza Piotra Wielkiego z musem jabłkowym. Była też wersja nowojorska popularna  w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Sprzedawano ją  w sklepach ze słodyczami. Składała się z papierowego kubka wypełnionego żółtym ciastem i bitą śmietaną polaną wiśniami maraschino. Na przestrzeni lat powstało wiele odmian tego deseru. Ja zapraszam dziś na moją z truskawkami w roli głównej. Zrobiłam ją w małych tortownicach, bo miały być na jedną porcję. Trochę się jednak przeliczyłam, bo wyszły dość duże . Spokojnie można się z kimś podzielić.



ILOŚĆ PORCJI - 4

Charlotte z truskawkami-składniki

Biszkopt
  • 2 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 1łyżeczka cukru waniliowego
  • 60g mąki
  • 50g stopionego masła

Galaretka truskawkowa
  • 1 opakowanie truskawkowej galaretki w proszku 
  • 250ml gorącej wody

Kisiel truskawkowy
  • 150g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 0,5 szklanki  galaretki truskawkowej

Masa serowa
  • 65g serka mascarpone
  • 60g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 szklanki galaretki truskawkowej
  • 50g pokrojonych na kawałki truskawek

Dodatkowo
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok.40szt)

Dekoracja
  • 125ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 0,5 łyżeczki waniliowego cukru pudru 
  • 4 truskawki
  • świeże listki melisy

Charlotte z truskawkami-wykonanie

Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dosypując stopniowo cukier puder ubijać do momentu gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę  i dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu  wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać.

Pieczenie:
Dno tortownicy o śr. 26cm,  wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić w tortownicy.

Przygotowanie galaretki truskawkowej:
Przygotować galaretkę truskawkową wg przepisu na opakowaniu zmniejszając podaną ilość wody o połowę. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie kisielu truskawkowego:
Truskawki  opłukać, usunąć szypułki, pokroić na kawałki i zmiksować. Przelać mus do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującego się musu. Ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Gdy kisiel osiągnie temperaturę  pokojową wlać do niego połowę przygotowanej galaretki i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby nieco zgęstniał.

Przygotowanie masy serowej:
Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Wlać pozostałą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wsypać pokrojone truskawki i jeszcze raz wymieszać. 

Montaż:
Zimny biszkopt wyjąć z tortownicy, przełożyć na deskę, zdjąć papier i  pierścieniem cukierniczym wyciąć osiem kółek o śr. 7,5cm, przy czym jedno jest niepełne i trzeba je uzupełnić kawałkiem ciasta.
Przygotować 4 mini tortownice o śr. 10cm. Zamiast nich można użyć plastikowych obręczy wykonanych  samodzielnie z dużych butelek po  napojach. Boki tortownic wyłożyć biszkoptami. Włożyć do środka po jednym krążku  biszkoptowym. Rozłożyć na nich równomiernie tężejący kisiel truskawkowy i przykryć pozostałymi krążkami biszkoptowymi. Równomiernie rozłożyć na nie masę serową. Wyrównać powierzchnię i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania waniliowy cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i włożyć do lodówki.
Usunąć obręcze (masa powinna być już dobrze stężała) i przewiązać desery wstążeczką. Górną powierzchnię pokryć rozetkami z bitej śmietany. Udekorować cząstkami truskawek i świeżymi listkami melisy.  
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

9 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ