Sezon truskawkowy rozpoczynam prostym ale jakże efektownym deserem „Charlotte”, który wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z naszą tradycyjną szarlotką. Powstał prawdopodobnie w Anglii na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III.
Przygotowywany był w niezbyt wysokim okrągłym naczyniu, wypełnionym biszkoptami, które zalewano marmoladą i zapiekano. W wersji francuskiej biszkopty wypełnia się kremem lub bitą śmietaną i podaje na zimno.
Jest również wersja rosyjska wynaleziona przez kucharza Piotra Wielkiego z musem jabłkowym. Była też wersja nowojorska popularna w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Sprzedawano ją w sklepach ze słodyczami. Składała się z papierowego kubka wypełnionego żółtym ciastem i bitą śmietaną polaną wiśniami maraschino. Na przestrzeni lat powstało wiele odmian tego deseru. Ja zapraszam dziś na moją z truskawkami w roli głównej. Zrobiłam ją w małych tortownicach, bo miały być na jedną porcję. Trochę się jednak przeliczyłam, bo wyszły dość duże . Spokojnie można się z kimś podzielić.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Charlotte z truskawkami-składniki
Charlotte z truskawkami-składniki
Biszkopt
- 2 jajka
- 50g cukru pudru
- 1łyżeczka cukru waniliowego
- 60g mąki
- 50g stopionego masła
Galaretka truskawkowa
- 1 opakowanie truskawkowej galaretki w proszku
- 250ml gorącej wody
Kisiel truskawkowy
- 150g truskawek
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
- 0,5 szklanki galaretki truskawkowej
Masa serowa
- 65g serka mascarpone
- 60g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,5 szklanki galaretki truskawkowej
- 50g pokrojonych na kawałki truskawek
Dodatkowo
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok.40szt)
Dekoracja
- 125ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 0,5 łyżeczki waniliowego cukru pudru
- 4 truskawki
- świeże listki melisy
Charlotte z truskawkami-wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dosypując stopniowo cukier puder ubijać do momentu gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać.
Pieczenie:
Dno tortownicy o śr. 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić w tortownicy.
Przygotowanie galaretki truskawkowej:Przygotować galaretkę truskawkową wg przepisu na opakowaniu zmniejszając podaną ilość wody o połowę. Odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie kisielu truskawkowego:
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na kawałki i zmiksować. Przelać mus do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującego się musu. Ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Gdy kisiel osiągnie temperaturę pokojową wlać do niego połowę przygotowanej galaretki i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby nieco zgęstniał.
Przygotowanie masy serowej:
Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Wlać pozostałą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wsypać pokrojone truskawki i jeszcze raz wymieszać.
Montaż:
Zimny biszkopt wyjąć z tortownicy, przełożyć na deskę, zdjąć papier i pierścieniem cukierniczym wyciąć osiem kółek o śr. 7,5cm, przy czym jedno jest niepełne i trzeba je uzupełnić kawałkiem ciasta.
Przygotować 4 mini tortownice o śr. 10cm. Zamiast nich można użyć plastikowych obręczy wykonanych samodzielnie z dużych butelek po napojach. Boki tortownic wyłożyć biszkoptami. Włożyć do środka po jednym krążku biszkoptowym. Rozłożyć na nich równomiernie tężejący kisiel truskawkowy i przykryć pozostałymi krążkami biszkoptowymi. Równomiernie rozłożyć na nie masę serową. Wyrównać powierzchnię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Zimny biszkopt wyjąć z tortownicy, przełożyć na deskę, zdjąć papier i pierścieniem cukierniczym wyciąć osiem kółek o śr. 7,5cm, przy czym jedno jest niepełne i trzeba je uzupełnić kawałkiem ciasta.
Przygotować 4 mini tortownice o śr. 10cm. Zamiast nich można użyć plastikowych obręczy wykonanych samodzielnie z dużych butelek po napojach. Boki tortownic wyłożyć biszkoptami. Włożyć do środka po jednym krążku biszkoptowym. Rozłożyć na nich równomiernie tężejący kisiel truskawkowy i przykryć pozostałymi krążkami biszkoptowymi. Równomiernie rozłożyć na nie masę serową. Wyrównać powierzchnię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania waniliowy cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i włożyć do lodówki.
Usunąć obręcze (masa powinna być już dobrze stężała) i przewiązać desery wstążeczką. Górną powierzchnię pokryć rozetkami z bitej śmietany. Udekorować cząstkami truskawek i świeżymi listkami melisy.
Charlotte z truskawkami-podobne przepisy
> Tort stracciatella
> Truskawki z bitą śmietaną i bezami
> Tiramisu truskawkowe
> Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą
Smacznego :)
Aronia
deser wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńAle urocze! :)
OdpowiedzUsuńzjawiskowa!
OdpowiedzUsuńPiękna z zewnątrz i w przekroju!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie uroczy deser, taki delikatny :)
OdpowiedzUsuńJak to przepięknie wygląda! ; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze :) Dla nich warto zarywać noce by osiągnąć zamierzony efekt :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wygląda bardzo atrakcyjnie, na bogato :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń