Lekki, soczysty jabłecznik z nutą cytryny i warstwą bitej śmietany na wierzchu. Wykorzystałam do niego biszkopt bezglutenowy z prezentowanej przed świętami babki wielkanocnej i mus jabłkowo-cytrynowy ze spiżarni. Piekłam go wielokrotnie, używając do zagęszczenia musu raz żelatyny innym razem skrobi kukurydzianej, ale efekt mnie nie zadowalał. Tym razem zastosowałam agar i wreszcie mus uzyskał właściwą konsystencję. Można go nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną-składniki
Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną-składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 80g cukru
- 70g mąki ziemniaczanej
- 30g zmielonych migdałów
- skórka starta z jednej cytryny
Masa jabłkowa:
- 900ml musu jabłkowo-cytrynowego
- 1 łyżeczka agaru BIO
Dekoracja:
- 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki drobno posiekanych owoców kandyzowanych
Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone migdały, startą skórkę cytrynową i mąkę. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej.
Pieczenie:
Pieczenie:
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160°C. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Przygotowanie masy jabłkowej:
Mus jabłkowo-cytrynowy przełożyć do rondla. Dodać agar i wymieszać. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania. Gotować 2 minuty. Lekko przestudzić. i wylać na spodni krążek biszkoptu. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim krążkiem biszkoptu.
Montaż:
Montaż:
Zimny biszkopt przekroić w poziomie na dwa krążki. Ułożyć spodni krążek biszkoptu na dnie tortownicy i zapiąć wokół niego obręcz. Wylać na niego masę jabłkową i przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Zostawić do całkowitego zastygnięcia musu.
Dekoracja:
Dekoracja:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Rozłożyć masę na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi owocami kandyzowanymi. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną-podobne przepisy
> Jabłecznik kasztelański
> Jabłecznik korzenny
> Jabłecznik stracciatella
> Jabłecznik kokosowy z budyniem
Smacznego :)
Aronia
mmm.... aż ślinka cieknie! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńi fajnie smakuje :)
Usuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńprzepiękny, tak idealnie równy :)
OdpowiedzUsuńlubię mieć wszystkie warstwy równe :) takie zboczenie :)
UsuńŚwietna wariacja tego ciasta! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
dziękuję :)
Usuńoh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że mimo wszystko sięwyspałaś :)
Usuń