Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną





        Lekki, soczysty jabłecznik z nutą cytryny i warstwą bitej śmietany na wierzchu. Wykorzystałam do niego biszkopt bezglutenowy z prezentowanej przed świętami babki wielkanocnej i mus jabłkowo-cytrynowy ze spiżarni. Piekłam go wielokrotnie, używając do zagęszczenia musu raz żelatyny innym razem skrobi kukurydzianej, ale efekt mnie nie zadowalał. Tym razem zastosowałam agar i wreszcie mus uzyskał właściwą  konsystencję. Można go nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.



ILOŚĆ PORCJI - 14

Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną-składniki

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 80g cukru
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 30g zmielonych migdałów
  • skórka starta z jednej cytryny

Masa jabłkowa:

Dekoracja:
  • 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki drobno posiekanych owoców kandyzowanych

Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną-wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone migdały, startą skórkę cytrynową i  mąkę. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej.

Pieczenie:
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec 30 minut w temperaturze 160°C. Wystudzić w formie.

Przygotowanie masy jabłkowej:
Mus jabłkowo-cytrynowy przełożyć do rondla. Dodać agar i wymieszać. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania. Gotować 2 minuty. Lekko przestudzić. i wylać na spodni krążek biszkoptu. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim krążkiem biszkoptu.

Montaż:
Zimny biszkopt przekroić w poziomie na dwa krążki. Ułożyć spodni krążek biszkoptu na dnie tortownicy i zapiąć wokół niego obręcz. Wylać na niego masę jabłkową i przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Zostawić do całkowitego zastygnięcia musu.

Dekoracja:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Rozłożyć masę na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi owocami kandyzowanymi. Do czasu podania trzymać w lodówce.

Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną-podobne przepisy

> Jabłecznik kasztelański
> Jabłecznik korzenny
> Jabłecznik stracciatella
> Jabłecznik kokosowy z budyniem

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. mmm.... aż ślinka cieknie! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękny, tak idealnie równy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię mieć wszystkie warstwy równe :) takie zboczenie :)

      Usuń
  3. Świetna wariacja tego ciasta! *.*
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że mimo wszystko sięwyspałaś :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ