Lekki tort jagodowo-malinowy





    Chociaż kalendarzowe lato dopiero za miesiąc za oknem piękna pogoda i żar się z nieba leje. Przychodzi nam wtedy ochota na lekkie zimne desery. I taką właśnie propozycję mam dziś dla moich czytelników. Lekki torcik jagodowo-malinowy. Przygotowałam go dla mojej mamy z okazji Dnia Matki. Biszkopt na spód upiekłam sama, ale można z powodzeniem użyć gotowych okrągłych biszkoptów.
Chciałam, zaskoczyć moją mamę czymś nowym i efektownym. Pomyślałam , żeby bok tortu ozdobić kwadratami z galaretki. Było to łatwiejsze do zrobienia niż sądziłam. Jeżeli nie macie takiej foremki, możecie zrobić zamiast kwadratów kółka. Wnętrze tortu stanowi malinowa masa śmietanowo-jogurtowa  z owocami. Wierzch tortu polałam galaretką jagodową z owocami. Jutro idę z nim do mojej mamy, ciekawe czy jej się spodoba.



ILOŚĆ PORCJI - 14

Lekki torcik jagodowo-malinowy-składniki

Biszkopt
  • 2 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 60g mąki tortowej
  • 50g stopionego masła

Jagodowe kwadraty z galaretki
  • 1 galaretka jagodowa 
  • 1 szklanka gorącej wody

Masa śmietanowo-jogurtowa
  • 2 galaretki malinowe 
  • 250ml gorącej wody
  • 400ml śmietany kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 350g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125g jagód
  • 100g malin

Dekoracja
  • 1 galaretka jagodowa 
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 125g jagód
  • 50g malin

Lekki torcik jagodowo-malinowy-wykonanie

Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dosypując stopniowo cukier puder ubijać dalej do momentu gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę  i dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu  wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać.

Pieczenie:
Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 26cm.  Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić w tortownicy. Zimny biszkopt wyjąć z tortownicy, przełożyć na deskę, zdjąć papier i  przyciąć do średnicy ok. 23cm.

Przygotowanie galaretek jagodowych:
Zawartość opakowania wsypać do dużego kubka i zalać 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Silikonową foremkę z kwadratowymi gniazdami o boku około 4cm posmarować cieniutko olejem i zalać galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia

Przygotowanie masy śmietanowo-jogurtowej:
Galaretki zalać 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
Opłukać owoce na sicie i zostawić do odsączenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jogurt grecki utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodawać porcjami bitą śmietanę, a  następnie wlewać cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodać osączone owoce i delikatnie wymieszać.

Montaż:
Wokół biszkoptu zapiąć obręcz tortownicy. Bok tortownicy  posmarować od wewnątrz delikatnie masłem i przykleić paski folii rantowej lub aluminiowej. Wyjąć z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przykleić do folii w równych odstępach.  Przelać do tortownicy masę śmietanowo-jogurtową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.

Dekoracja:
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do wystudzenia. Umyć i odsączyć na sicie owoce.
Do tężejącej galaretki dodać umyte owoce i  wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Gdy masa dobrze zastygnie zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić paski folii. Przełożyć na talerz. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. przepiękne te okienka :) w ogóle całość świetnie wyszła! masz talent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, lubię to robić :) chyba mogłabym być cukiernikiem :)

      Usuń
  2. jest przesliczny i przeapetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie - bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow..wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ