Mini serniczki „Czarny las”





Kakaowe kruche ciasto, czekoladowa masa serowa, wiśnie i bita śmietana. Połączyłam te wszystkie pyszne elementy w całość i uzyskałam wyśmienite serniczki, które nazwałam „Czarny las”.
Są niezwykle delikatne. Kruche ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest wilgotna i puszysta. Do tego kwaśne wiśnie i słodka śmietana. I jeszcze odrobina płatków czekoladowych do dekoracji. Naprawdę trudno im się oprzeć. Po degustacji wszyscy zadawali mi jedno pytanie. Dlaczego zrobiłam ich tak mało? 


Mini serniczki „Czarny las”
Składniki na 12 szt.

Kruche ciasto:
  • 100g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 45g mąki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
  • 15g kakao w proszku
  • 1 żółtko

Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać żółtko, mąkę migdałową i pszenną oraz kakao. Wymieszać do połączenia składników. Utworzyć z ciasta kulkę. Włożyć do naczynia z pokrywką i włożyć na 30 minut do lodówki. Metalową foremkę do muffinek posmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około  3mm. Wyciąć kółka o średnicy 8cm i włożyć je w zagłębienia foremki. Lekko docisnąć do dna i boków. Formę wstawić do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
  • 150g sera śmietankowego
  • 200g serka mascarpone
  • O,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko

Utrzeć serek mascarpone z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę rozłożyć równomiernie do wyłożonych ciastem wgłębień foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone serniczki lekko przestudzić, a następnie wyjąć, delikatnie bo ciasto jest bardzo kruche, na kratę kuchenną.  
Serniczki najpierw w trakcie pieczenia urosną, a potem podczas studzenia opadną tworząc wgłębienia dla wiśni. 
Aby łatwiej było wyjąć serniczki z formy po upieczeniu można przyciąć wąskie paski papieru do pieczenia i włożyć je w otwory formy. Powinny wystawać tak aby później można było za nie złapać i wyjąć upieczone serniczki.

Kisiel wiśniowy:
  • 250g wiśni (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (płaskiej)
  • 50ml zimnej wody

Podgrzać wiśnie z cukrem na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Wlać do gotujących się wiśni cały czas mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty. Lekko przestudzić i rozłożyć kisiel do babeczek. Zostawić do wystudzenia.

Dekoracja:
  • 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka płatków czekoladowych

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć porcje śmietany na każdą babeczkę. Posypać płatkami czekoladowymi.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze: