Mini serniczki „Czarny las”



Mini serniczki „Czarny las”



       
    Kakaowe kruche ciasto, czekoladowa masa serowa, wiśnie i bita śmietana. Połączyłam te wszystkie pyszne elementy w całość i uzyskałam wyśmienite serniczki, które nazwałam „Czarny las”.
Są niezwykle delikatne. Kruche ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest wilgotna i puszysta. Do tego kwaśne wiśnie i słodka śmietana. I jeszcze odrobina płatków czekoladowych do dekoracji. Naprawdę trudno im się oprzeć. Po degustacji wszyscy zadawali mi jedno pytanie. Dlaczego zrobiłam ich tak mało?


Mini serniczki „Czarny las”

ILOŚĆ SZTUK - 12

Mini serniczki „Czarny las” - składniki

Kruche ciasto:
  • 100g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 45g mąki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
  • 15g kakao w proszku
  • 1 żółtko

Masa serowa:
  • 150g sera śmietankowego
  • 200g serka mascarpone
  • O,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko

Kisiel wiśniowy:
  • 250g  wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (płaskiej)
  • 50ml zimnej wody

Dekoracja:
  • 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka płatków czekoladowych

Mini serniczki „Czarny las” - wykonanie

Przygotowanie kruchego ciasta:
Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać żółtko, mąkę migdałową i pszenną oraz kakao. Wymieszać do połączenia składników. Utworzyć z ciasta kulkę. Włożyć do naczynia z pokrywką i włożyć na 30 minut do lodówki. Metalową foremkę do muffinek posmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około  3mm. Wyciąć kółka o średnicy 8cm i włożyć je w zagłębienia foremki. Lekko docisnąć do dna i boków. Formę wstawić do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej:
Utrzeć serek mascarpone z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę rozłożyć równomiernie do wyłożonych ciastem wgłębień foremki.

Pieczenie:
Piec w piekarniku  nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone serniczki lekko przestudzić, a następnie wyjąć, delikatnie bo ciasto jest bardzo kruche, na kratę kuchenną.  
Serniczki najpierw w trakcie pieczenia urosną, a potem podczas studzenia opadną tworząc wgłębienia dla wiśni. 
Aby łatwiej było wyjąć serniczki z formy po upieczeniu można przyciąć wąskie paski papieru do pieczenia i włożyć je w otwory formy. Powinny wystawać tak aby później można było za nie złapać i wyjąć upieczone serniczki.

Przygotowanie kisielu wiśniowego:
Podgrzać wiśnie z cukrem na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Wlać do gotujących się wiśni cały czas mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty. Lekko przestudzić i rozłożyć kisiel do babeczek. Zostawić do wystudzenia.

Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć porcje śmietany na każdą babeczkę. Posypać płatkami czekoladowymi.

Mini serniczki „Czarny las” - podobne przepisy

> Babka "Czarny las"
> Sernik "Czarny las"
> Tort Szwarcwaldzki
Mini serniczki z mango

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ