Tort „Biały Las”


Tort „Biały Las”


       Moja wariacja na temat bardzo popularnego i lubianego tortu „Czarny Las”. Wszystkie podstawowe składniki  czyli wiśnie, likier wiśniowy i czekolada są w nim obecne, tylko zamiast ciemnej czekolady jest biała, a zamiast ciemnego biszkoptu jasny. To ukłon w stronę tych co mają alergię na kakao. Zrezygnowałam też z klasycznej bitej śmietany i przełożyłam tort moim ulubionym ostatnio kremem z serka śmietankowego i białej czekolady, takim samym jak w cieście czekoladowym z żurawiną .


Tort „Biały Las”

ILOŚĆ PORCJI - 14

Tort „Biały Las” - składniki

Biszkopt:
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 100g cukru
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop do nasączenia:

Wiśnie:
  • 400g wiśni (u mnie mrożone)
  • 150g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej (płaskiej)

Krem z białej czekolady:
  • 700g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
  • 350g białej czekolady

Dekoracja:
  • 100g płatków czekoladowych z białej czekolady
  • wisienka koktajlowa


Tort „Biały Las” - wykonanie

Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Żółtka i  całe jajko utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać pozostały cukier i dalej ubijać aż piana stanie się  sztywna i lśniąca. Dodać ją do masy żółtkowej i delikatnie połączyć trzepaczką rózgową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Ponownie wszystko ostrożnie wymieszać

Pieczenie:
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 30 minut w temp. 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekł. Wystudzić w formie ustawionej na kracie kuchennej. Zimny przeciąć w poziomie na trzy części.

Przygotowanie syropu do nasączenia:
Wlać do rondelka wodę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Postawić na gazie  i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 minut. Zestawić do wystudzenia. Do zimnego syropu wlać likier wiśniowy i wymieszać.

Przygotowanie wiśni:
Wymieszać rozmrożone wiśnie z cukrem. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3 minut. Odsączyć na sicie. Odsączone wiśnie z powrotem przełożyć do rondelka. Wlać 100ml odsączonego soku. Dodać rozmieszaną w wodzie skrobię kukurydzianą i ponownie zagotować. Gdy masa zgęstnieje zestawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.

Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Utrzeć serek śmietankowy. Nie przerywając ucierania wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Odstawić masę do lodówki aby zgęstniała.

Montaż i dekoracja:
Ułożyć spodni blat biszkoptowy. Skropić go syropem. Posmarować 1/3 kremu. Równomiernie rozłożyć połowę wiśni i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Czynność powtórzyć. Ułożyć ostatni blat.  Skropić go likierem. Pozostałym kemem posmarować wierzch i boki tortu. Obsypać płatkami z białej czekolady. Udekorować wisienką koktajlową. Wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Tort „Biały Las” - podobne przepisy

> Tort Szwarcwaldzki
> Tort Mocca
> Tort czekoladowo-wiśniowy
> Tort jogurtowo-wiśniowy

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

10 komentarze:

  1. wygląda pysznie, świetny pomysł na tort:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm :) wyglada bosko :) moge sie skusic na kawalek?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny, cudny, cudny! kocham białą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, podoba ma się - bardzo lubię takie białe ciasta - są wyjątkowo eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dziękuję za wszystkie komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę piekła to już po raz drugi na urodziny córeczki. Jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to cieszę się bardzo :) Wszystkiego najlepszego dla córci :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ