Ciasto czekoladowe z pomarańczą




Dziś przepis na szybkie i łatwe ciasto czekoladowe z masą jogurtową i pomarańczą. Pierwotnie miało być z truskawkami, ale chłopcy zaczęli kręcić nosem, mówiąc że już mają ich dość. Zupełnie tego nie rozumiem. Ja mogę je zajadać na okrągło. Już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła je zrywać z krzaczków, takie obłędnie pachnące  i słodziutkie. Kto nigdy takich nie jadł, niech żałuje. Te, które są teraz na straganach to niestety nie to samo.
Do jego przygotowania potrzebna będzie specjalna forma do tarty z wgłębieniem. Po upieczeniu ciasto odwracamy i mamy wklęsłe dno, które możemy wypełnić dowolna masą, nie martwiąc się, że nam spłynie na boki. Kupiłam ją wiele lat temu i dość często używam. Powłoka z niej już odeszła miejscami, ale znalazłam na to sposób. Wykładam ją papierem do pieczenia. Ma to jeszcze tę zaletę, że ciasto wychodzi bez problemu. Zdjęcie foremki na końcu postu. Ciasto jest soczyste,  mocno czekoladowe i doskonale się komponuje z jogurtową masą pomarańczową.


Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 26cm

Ciasto
  • 3 jajka
  • 80ml oleju rzepakowego najlepiej tłoczonego na zimno
  • 100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao min 70%
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Roztopić czekoladę z olejem rzepakowym w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać w dwóch porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie po każdym dodaniu. Następnie wlać przestudzoną czekoladę z olejem i ponownie całość delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Przelać do okrągłej formy na tartę z wgłębieniem w dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut, a następnie wyjąć z formy na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia.

Masa jogurtowa
  • 350g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki miodu
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 75ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Żelatynę zalać zimnym sokiem pomarańczowym i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jogurt grecki wymieszać z miodem. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z dwoma łyżeczkami masy jogurtowej, dla wyrównania temperatury i dopiero wlać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać.

Dodatkowo
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka płatków czekoladowych
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

Ściąć skórkę z pomarańczy od strony szypułki do dna kwiatowego, aż będzie widoczny miąższ. Następnie ostrym nożykiem wyciąć cząstki z pomiędzy białych błon. Każdą cząstkę przekroić w poziomie na pół.
Wymieszać likier pomarańczowy z sokiem.
Ułożyć ciasto na paterze tak aby wgłębienie było u góry. Nasączyć likierem pomarańczowym. Wylać 1/3 masy jogurtowej. Rozłożyć cząstki pomarańczy i zalać pozostałą masą. Posypać płatkami czekoladowymi. Wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała. 



Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. przykro mi, ale nic już nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na inspirację na podstawie wpisu z Twojego bloga na Elegancka.pl!
    http://www.elegancka.pl/Kulinaria/charlotte-z-truskawkami

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, widziałam. Mam nadzieję, że spodoba się czytelnikom :)

      Usuń