Czekoladowe ciasto truskawkowe





Truskawki  to moje ulubione owoce. Gdy przychodzi na nie sezon mogę je zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Już nie mogę się doczekać własnych z ogródka. Póki co kupuję na straganie bo chcę je maksymalnie wykorzystać. Będzie więc przez najbliższy czas bardzo truskawkowo na blogu. Uwielbiam je w połączeniu z czekoladą.  Nie tylko ja zresztą, jak się później okazało, bo ciasto zniknęło błyskawicznie.
Czekoladowe Brownie świetnie się komponuje z truskawkową masą serową. Ciasto jest miękkie i soczyste. Nie za słodkie, jak to zwykle u mnie. Wymaga trochę cierpliwości, ale nie jest trudne do zrobienia. Poradzi z nim sobie bez problemu nawet osoba początkująca w świecie wypieków. Zachęcam do upieczenia właśnie teraz w sezonie truskawkowym. Można je oczywiście zrobić również z mrożonych owoców, ale jednak nie ma to jak jędrne, świeże i pachnące truskawki.


Czekoladowe ciasto truskawkowe 
Składniki na prostokątną formę o wym.14x28cm

Ciasto
  • 150ml oleju rzepakowego najlepiej tłoczonego na zimno
  • 150g gorzkiej czekolady o zaw. kakao min. 70%
  • 135g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 75g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. 
W dużej misce roztrzepać jajka z olejem rzepakowym, kwaśną śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać najpierw przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formach. Ciasto można też upiec w jednej foremce,  a po wystudzeniu przekroić w poziomie na dwa blaty.

Masa truskawkowa
  • 150g świeżych truskawek
  • 325g serka śmietankowego w temp. pokojowej
  • 150g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Umyć truskawki, osączyć na sicie i usunąć szypułki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Przelać mus do rondelka, dodać cukier i postawić na małym palniku. Podgrzewać do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z 25ml zimnej wody i wlać do gotującej się masy, cały czas mieszając. gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Zestawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu by na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żelatynę zalać 25 ml zimnej wody i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek śmietankowy z białą czekoladą i zagęszczonym musem truskawkowym. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżeczkami masy serowej dla wyrównania temperatury a następnie wlać do pozostałej masy i całość dokładnie wymieszać. Przygotowana masę truskawkową wylać na jeden, pozostawiony w foremce,  blat ciasta. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Dekoracja
  • 40g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
  • 0,5 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 15g truskawkowej czekolady do fontann
  • 8 świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania

Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Dodać pół łyżeczki oleju rzepakowego w celu jej upłynnienia. Zanurzać w niej truskawki i odkładać na folię aluminiową. Czekolada powinna sięgać mniej więcej do szypułki. Zostawić do zastygnięcia. 
Roztopić czekoladę truskawkową. Przelać do foliowego woreczka. Odciąć róg i polać nią czekoladowe truskawki  robiąc coś w rodzaju prążków. Zostawić aby czekolada zastygła.
Gotowe ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem. Pokroić na osiem kwadratów o wym. 7x7cm. udekorować czekoladowymi truskawkami.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Mmm, musiało smakować bajecznie :) Truskawki i czekolada to wyjątkowo zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. było pysznie, rodzina już domaga się powtórki :)

      Usuń