Sałatka z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka





Ostatnio moim głównym pożywieniem są sałatki i coraz bardziej mi się to podoba. Nie tylko z powodu znacznie lepszego samopoczucia, a też dlatego, że nie muszę poświęcać tyle czasu na gotowanie. Mogę go przeznaczyć na spacery i czytanie. Zajadam się nimi  na obiad i kolację a  moja lodówka pęka w szwach od zieleniny i owoców. Jest zdrowo, kolorowo i pysznie. A ja czuję się pełna energii i lekka jak piórko. 
Na dzisiejszy obiad zrobiłam sałatkę z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka z dodatkiem marchewki, natki pietruszki i szczypiorku przyprawioną dresingiem na bazie oleju kujawskiego z czosnkiem, który od niedawna sprzedawany jest w bardzo wygodnych saszetkach.


Sałatka z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka

Składniki dla 2 osób
  • 3 szklanki drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 6 gałązek szczypiorku
  • 1 pieczone udko z kurczaka
  • 1 saszetka Olej kujawski z czosnkiem
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta trzcinowego cukru pudru
  • sól
  • pieprz

Marchewkę obrać i pokroić na zapałkę. Oberwać piórka z gałązek natki pietruszki. Szczypiorek pociąć na kawałki o długości około 2cm. Udko kurczaka pokroić w kostkę o boku 1cm.
Przełożyć wszystkie składniki sałatki do miski. Delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 
Zawartość saszetki oleju kujawskiego z czosnkiem wymieszać z octem ryżowym i trzcinowym cukrem pudrem. Polać sałatkę. Odstawić na pół godziny aby smaki się przegryzły.

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem" i zawiera lokowanie produktu.

Smacznego!
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Pyszne połączenie! Sałatka zapowiada się smakowicie.
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie.:)

    OdpowiedzUsuń