Sernik „Rafaello”





Przepyszny, wręcz niebiański sernik migdałowo-kokosowy. Lekki i delikatny jak obłoczek. Zakochałam się w nim bez reszty. Każdy kto go spróbuje przepadnie bez reszty.
Kilka dni temu robiłam mleko kokosoweZostało mi po tym sporo bardzo drobno zmielonych wiórków. I to one natchnęły mnie do  zrobienia tego sernika. Część z nich wykorzystałam do opisanych w poprzednim poście  trufli kokosowych, a resztę do masy serowej. Sernik miał być lekki i puszysty, dlatego połowę sera zastąpiłam bitą śmietaną. Dosypałam jeszcze trochę mąki migdałowej i kokosowej. Efekt rewelacyjny. Dobrze się też zgrał z masą kakaowy spód z kruszonki, znany z przepisu na sernik pomarańczowy. Przyjemnie chrupie podczas jedzenia bowiem krótki czas pieczenia powoduje, że cukier się nie rozpuszcza. Polecam ten przepis wszystkim miłośnikom kokosa.


Sernik „Rafaello”

Składniki na okrągłą tortownicę o śr. 24cm

Ciasto na spód
  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 65g cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Roztopić masło w małym rondelku.
Wsypać  do miski mąkę, kakao i cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Wlać roztopione masło i ponownie wymieszać tym razem łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno. Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wystudzić w formie.

Masa serowa
  • 350g serka mascarpone
  • 350ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 140g białej czekolady
  • 20g mąki kokosowej
  • 20g mąki migdałowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50ml mleka kokosowego 

Roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę. 
Żelatynę zalać zimnym mlekiem i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.  Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem. Cały czas ucierając na najmniejszych obrotach dodawać najpierw po łyżce ubitą śmietanę, a następnie mąkę kokosową i migdałową. Na końcu wlać  roztopioną  czekoladę. 
Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy i wymieszać. Dodać następną łyżkę i znowu wymieszać. Mieszając  masę mikserem na wolnych obrotach wlewać cienkim strumieniem żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Złożenie i dekoracja
  • 13 trufli kokosowych
  • 13 całych obranych migdałów
  • 2 łyżki drobno zmielonych wiórków kokosowych do posypania po wierzchu

Na wystudzony spód wylać masę serową. Wyrównać powierzchnię i posypać drobno startymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na pół godziny aby masa lekko stężała. Ozdobić wówczas truflami i migdałami. Ponownie wstawić do lodówki na 3-4 godziny do całkowitego ściśnięcia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. Prezentuje się bardzoo elegancko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten sernik, musiał zniknąć ze stołu w mgnieniu oka :)
    Porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście zniknął błyskawicznie :) dziękuję za zaproszenie :) będę wpadać :)

      Usuń
  3. Jest piękny, bardzo elegancki w tej bieli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że jest bardzo aksamitny. Sernik pierwsza klasa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser mascarpone+ kokos= raj dla podniebienia:) A wygląda przecudnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpierw muszę pogratulować Entrance, zdjęcia do kategorii produktów robią wrażenie, sernik natomiast zrobił dla mojej duszy tyle co koło ratunkowe i telefon do przyjaciela (genialny). Jako że odziedziczyliśmy niemało truskawek (mrożone Pińczów) nie wahaliśmy się ani chwili by ich użyć. W masie serowej wychodzą jak orzechy w Nutelli. Smak że aż przechodzi ludzkie pojęcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za gratulacje i cieszę się ogromnie, że przepis się sprawdził i wszystko dobrze wyszło :) taki komentarz to olbrzymia dawka energii do dalszej pracy na blogu :) zapraszam do korzystania również z innych przepisów zwłaszcza tych z truskawkami w roli głównej :)

      Usuń