Trufle kawowe





        Trudno się je robi gdy jest tak ciepło, ale potrzebowałam je do dekoracji tortu imieninowego dla mojej mamy. Tort był kawowy z masą adwokatową, więc jak najbardziej do niego pasowały. Kto lubi kawowe smaki będzie nimi zachwycony.
Są delikatne, niezbyt słodkie z drobinkami migdałów. Do ich przygotowania użyłam mlecznej czekolady Java o jasnym kolorze i kremowej strukturze z naturalną wanilią. Polecam je wszystkim miłośnikom domowych słodkości.



ILOŚĆ SZTUK - 20

Trufle kawowe-składniki

  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g serka mascarpone
  • 70g zmielonych migdałów
  • 30g pokruszonych biszkoptów
  • 15g masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 80g startej mlecznej czekolady do obtoczenia trufli

Trufle kawowe-wykonanie

Przygotowanie masy na trufle:
Roztopić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową wymieszać ją z serkiem mascarpone, masłem, zmielonymi migdałami i pokruszonymi biszkoptami. Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki, aby masa stwardniała.

Formowanie:
Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt  kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.
Do małej miseczki wsypać startą czekoladę  i obtaczać w niej kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek
Takie domowe trufle można przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ