Żeberka w słodkiej marynacie z warzywami



Soczyste, słodko-pikantne żeberka w pomidorowej marynacie na oleju rzepakowym. Smakują doskonale ze smażonymi warzywami. Idealne na rodzinny obiad lub kolację w gronie przyjaciół.
Warzywa są jędrne i chrupiące. Usmażone na bezzapachowym oleju rzepakowym, zachowały swój neutralny smak.

Żeberka w słodkiej marynacie z warzywami

Składniki dla 4 osób:
  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Marynata
  • 4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki miodu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • szczypta chilli

Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje. Posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty.  Zalać żeberka tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstawić do lodówki na 12 godzin.
Zamarynowane żeberka osączyć z marynaty. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wlać pół szklanki wody. Dodać ziele angielskie. Na wierzchu ułożyć liście laurowe. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na  30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy posmarować żeberka odsączona marynatą.

W tym czasie umyć i obrać warzywa. Pokroić na kawałki. Czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać na patelni olej rzepakowy. Podsmażyć na nim, cały czas mieszając,  paprykę i cukinię. Dodać kapustę pekińską, cebulę, czosnek i sos sojowy. Dusić 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.

Na ogrzany półmisek wyłożyć usmażone warzywa i żeberka. Udekorować świeżą natką pietruszki. 

Smacznego!
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz