Soczyste, słodko-pikantne żeberka w pomidorowej marynacie na oleju rzepakowym. Smakują doskonale ze smażonymi warzywami. Idealne na rodzinny obiad lub kolację w gronie przyjaciół.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Żeberka w słodkiej marynacie z warzywami-składniki
Żeberka w słodkiej marynacie z warzywami-składniki
- 1kg żeberek wieprzowych
- 1 cukinia
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki sosu sojowego
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Marynata
- 4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- szczypta chilli
Żeberka w słodkiej marynacie z warzywami-wykonanie
Żeberka
umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje. Posypać solą
i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Przygotowanie marynaty:
Wymieszać
dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zalać żeberka tak aby każdy
kawałek był nią pokryty. Odstawić do lodówki na 12 godzin.
Pieczenie:
Pieczenie:
Zamarynowane
żeberka osączyć z marynaty. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wlać pół
szklanki wody. Dodać ziele angielskie. Na wierzchu ułożyć liście
laurowe. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C
na 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze
godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy posmarować żeberka odsączona
marynatą.
Przygotowanie warzyw:
W tym czasie umyć i obrać warzywa. Pokroić na kawałki. Czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać
na patelni olej rzepakowy. Podsmażyć na nim, cały czas mieszając,
paprykę i cukinię. Dodać kapustę pekińską, cebulę, czosnek i sos sojowy.
Dusić 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
Na ogrzany półmisek wyłożyć usmażone warzywa i żeberka. Udekorować świeżą natką pietruszki.
Żeberka w słodkiej marynacie z warzywami-podobne przepisy
Smacznego!
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz