Zielona sałatka owocowa z bazylią i prosciutto



Uwielbiam to uczucie niepewności, które zawsze mi towarzyszy gdy pierwszy kęs mojej nowej  potrawy trafia do moich ust. Jaki będzie miało smak, czy przypadnie do gustu również moim bliskim? Czy wręcz przeciwnie okaże się totalną porażką? Zawsze próbuję pierwsza,  i nawet wtedy gdy moje wrażenia są pozytywne, z niecierpliwością oczekuję na to co powie mój mąż. Bo on nigdy mi nie schlebia tylko zawsze wyraża szczerą opinię. I chociaż mamy bardzo podobne gusta kulinarne, to nie zawsze to samo w równym stopniu nam smakuje.
Rano udałam się na zakupy. Zapełniłam koszyk świeżą zieleniną i owocami. Wróciłam do domu nieco głodna i chciałam coś szybko zjeść.  W takich przypadkach zawsze najlepiej sprawdza się sałatka. Dość spontanicznie zaczęłam układać na półmisku zakupione produkty. Porwałam na kawałki kilka liści sałaty lodowej, rozrzuciłam plasterki ogórka sałatkowego i kulki zielonego melona. Hm..., może zrobię zieloną sałatkę, pomyślałam. Dorzuciłam więc garść jasnych winogron oraz trochę świeżej bazylii i mięty. Ale wyszło jakoś tak monotonnie. Trzeba by ją czymś ożywić. Chwila zastanowienia i wkrótce na półmisku wylądowały kawałki słodkiego, soczystego mango, kostki białej fety i czerwona cebula. Jeszcze tylko kilka plasterków prosciutto dla męża, bazyliowy dresing i sałatka gotowa. Jestem dumna ze swojego dzieła, ale już po chwili rodzi się ta niepewność…. 
Jak wyszło? Nigdy  bym się nie spodziewała, że połączenie bazylii z owocami, serem i prosciutto będzie takie udane.


Zielona sałatka owocowa z bazylią i prosciutto

Składniki dla 4 osób
  • 2 szklanki porwanej na kawałki sałaty lodowej
  • 1 zielony melon
  • 1/4 szklanki świeżych liści mięty 
  •  1/4 szklanki świeżych liści bazylii  
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1/2 mango
  • 4 plastry prosciutto
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera typu Feta
  • 1/2 szklanki jasnych winogron bezpestkowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz
Sałatę lodową, listki mięty i bazylii opłukać na sicie i osączyć w wirówce do sałaty. Z melona wyciąć specjalną łyżką kulki. Umyty ogórek sałatkowy przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na plasterki. Mango obrać i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę i sparzyć. Plastry prosciutto poszarpać widelcem  na małe kawałki. Wszystkie składniki  sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać.

Sos
  • 1 saszetka Olej Kujawski z bazylią
  • 2 łyżki soku z limonki
  • pieprz
Zawartość saszetki oleju kujawskiego z bazylią wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić szczyptą  soli  i pieprzu. Polać sałatkę. Zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu.

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem"

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Smacznie się zapowiada, bardzo ciekawe połączenie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, smacznie podana. Pozdrawiam i dziękuję za udział.

    OdpowiedzUsuń