Zielona sałatka owocowa z bazylią i prosciutto



Uwielbiam ten dreszczy emocji, to uczucie niepewności, które zawsze mi towarzyszy gdy pierwszy kęs mojej nowej  potrawy trafia do moich ust. Jaki będzie miało smak, czy przypadnie do gustu również moim bliskim? Czy wręcz przeciwnie okaże się totalną porażką? Zawsze próbuję pierwsza, i nawet wtedy gdy moje wrażenia są pozytywne, z niecierpliwością oczekuję na to co powie mój mąż. On nigdy mi nie schlebia. Zawsze wyraża szczerą opinię. I chociaż mamy bardzo podobne gusta kulinarne, to nie zawsze to samo w równym stopniu nam smakuje...

Biorę koszyk i udaję  się na zakupy. Jest letni  słoneczny dzień. na targu mnóstwo sprzedawców i ogromny wybór produktów. Powoli z niezwykłą starannością zapełniam swój wiklinowy koszyk świeżą zieleniną i owocami. Staram się wybierać nie te najbardziej dorodne, (mam nieodparte przeświadczenie, że z ekologią nie mają one wiele wspólnego) ale te bardziej naturalne. Mniej wyrośnięte, z plamkami, czasem krzywe, czasem lekko wgnicione i każde inne bo to nie fabryka tylko natura. A ona bywa kapryśna i różnorodna...

Wracam do domu nieco głodna. Spiesząc sie na targ nie zdążyłam zjeść śniadania.  Muszę szybko przygotować sobie jakąś sałatkę z pyszności, które zakupiłam. Najpierw jednak muszą zażyć kapieli. Jeszcze nie wiem co to bedzie.  Wyciagam z szafki pólmisek i dość spontanicznie zaczynam układać na nim porwane liście sałaty lodowej, plasterki  zielonego ogórka i kulki zielonego melona. Hm..., może zrobię zieloną sałatkę. Dorzucam więc garść jasnych winogron oraz trochę świeżej bazylii i mięty. Nie to jednak nie to. Jest za bardzo  monotonnie. Muszę ją czymś ożywić. Krótka chwila zastanowienia i po chwili  dorzucam kawałki słodkiego, soczystego mango, kostki białej fety i krążki czerwonej cebuli. Jeszcze tylko kilka plasterków prosciutto dla męża, bazyliowy dresing i sałatka gotowa. Rozpiera mnie duma, ale już po chwili rodzi się ta niepewność…. 


Zielona sałatka owocowa z bazylią i prosciutto

Składniki dla 4 osób
  • 2 szklanki porwanej na kawałki sałaty lodowej
  • 1 zielony melon
  • 1/4 szklanki świeżych liści mięty 
  •  1/4 szklanki świeżych liści bazylii  
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1/2 mango
  • 4 plastry prosciutto
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera typu Feta
  • 1/2 szklanki jasnych winogron bezpestkowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz
Sałatę lodową, listki mięty i bazylii opłukać na sicie i osączyć w wirówce do sałaty. Z melona wyciąć specjalną łyżką kulki. Umyty ogórek sałatkowy przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na plasterki. Mango obrać i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę i sparzyć. Plastry prosciutto poszarpać widelcem  na małe kawałki. Wszystkie składniki  sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać.

Sos
  • 1 saszetka Olej Kujawski z bazylią
  • 2 łyżki soku z limonki
  • pieprz
Zawartość saszetki oleju kujawskiego z bazylią wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić szczyptą  soli  i pieprzu. Polać sałatkę. Zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu.

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem"

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Smacznie się zapowiada, bardzo ciekawe połączenie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, smacznie podana. Pozdrawiam i dziękuję za udział.

    OdpowiedzUsuń