Są takie ciasta, które zawsze wyrastają z lekką górką. Ja dość często piekę takie jedno czekoladowe do tortu i zawsze muszę tę górkę ściąć. Nie to żeby się zmarnowało, ciasto jest tak smaczne, że ustawia się do niego kolejka. Chyba, że nikogo nie ma akurat w domu, wówczas jest szansa na jego przetworzenie. A można z niego jeszcze zrobić naprawdę wiele ciekawych rzeczy np. bardzo popularne w USA i nie tylko cake pops.
One jednak wymagają trochę czasu, którego akurat wczoraj nie miałam za wiele. Wymyśliłam więc bardzo prosty i szybki deser z dodatkiem wiśni, na które akurat jest pełnia sezonu. Moje ciasto było dość słodkie, toteż połączyłam je z kwaskowatą Wiśnią Nadwiślanką, masą serowo-jogurtową słodzoną lipowym Miodem drahimskim i startą gorzką czekoladą. A i jeszcze odrobina domowej nalewki z wiśni. Było pysznie.
Miód drahimski jest miodem pszczelim nektarowym z Pojezierza Drawskiego wyróżniającym się niskim poziomem hydroksymetylofurfuralu czyli substancji zapachowej niekorzystnej dla człowieka i pszczół oraz wysoką zawartością cukrów redukujących i pyłku przewodniego. W miodzie tym występują także pyłki unikatowych roślin reliktowych i endemicznych z regionu Pojezierza. Może być gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy oraz wielokwiatowy Nazwa miodu pochodzi miejscowości Stare Drawsko, które dawniej nazywała się Drahim.
ILOŚĆ PORCJI - 3
Deser z Wiśni nadwiślanki i ciasta czekoladowego-składniki
Deser z Wiśni nadwiślanki i ciasta czekoladowego-składniki
- 400g ciasta czekoladowego
- 200g Wiśni nadwiślanki ChNP
- 150g jogurtu naturalnego
- 150g serka mascarpone
- 1 łyżka lipowego Miodu drahimskiego ChOG
- 3 łyżki bitej śmietany
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
- 20ml likieru wiśniowego
Deser z Wiśni nadwiślanki i ciasta czekoladowego -wykonanie
Ciasto połamać na kawałki. Jogurt naturalny wymieszać z serkiem mascarpone i miodem. Przygotować trzy pucharki. Układać warstwami poszczególne składniki w następującej kolejności: kawałki ciasta czekoladowego, likier wiśniowy, masa jogurtowo-serowa z miodem, starta czekolada, wiśnie nadwiślanki. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Gotowy deser ozdobić bitą śmietaną, wisienką i wiórkami czekoladowymi.
Deser z Wiśni nadwiślanki i ciasta czekoladowego-podobne przepisy
> Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cuppuccino
> Deser piernikowo-truflowy z brzoskwiniami i mascarpone
> Deser kajmakowo-bananowy
> Budyń mandarynkowy na mleku kokosowym
Smacznego :)
Aronia
Wspaniały deser taki orzeźwiający i bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dziękuję :)
UsuńJak dla mnie poezja smaku...
OdpowiedzUsuńto też moje ulubione połączenie :)
Usuńrewelacyjny deser:) chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńniestety bardzo szybko zniknął :) nawet sama się nie załapałam :)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń