Sałatka ze świeżej bazylii, grillowanego ananasa i tortilli



Ostatnie dni spędziłam w uroczym miejscu, w otoczeniu stuletnich dębów i woni azjatyckich olejków eterycznych czyli balijskim SPA. Kameralny hotel, doskonała kuchnia,  przemiła atmosfera i kojący dotyk terapeutów z wyspy Bali. To wszystko sprawiło, że   wróciłam zrelaksowana i pełna energii. Tęsknię jednak za tym miejscem i myślę , że jeszcze kiedyś tam wrócę jeśli tylko fundusze mi na to pozwolą.
Nie, nie rzuciłam się od razu do gotowania. Jeszcze bujam w obłokach. Zamiast obiadu zrobiłam kolejną sałatkę ze świeżą bazylią i owocami. Tym razem był to grillowany ananas i czerwone porzeczki. Do tego sałata lodowa, por, szynka i kukurydziana tortilla.


Sałatka ze świeżej bazylii,  grillowanego ananasa i tortilli

Składniki dla 4 osób:
  • 2 szklanki porwanych na kawałki liści sałaty lodowej
  • 1/4 szklanki liści świeżej bazylii
  • 6 plastrów świeżego ananasa
  • 1 por (jasnozielona część)
  • 250g gotowanej szynki
  • 1 tortilla kukurydziana
  • 1 łyżka czerwonej porzeczki
  • pieprz

Plastry ananasa oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opiec z obu stron na patelni grillowej. Wystudzić i pokroić na kawałki.
Jasnozieloną część pora pokroić w talarki, a następnie przelać wrzątkiem na sicie. Gotowaną szynkę pokroić w kostkę o boku 1 cm, a tortillę w cienkie paseczki.
W dużej salaterce wymieszać wszystkie składniki sałatki.

Sos
  • 1 saszetka olej kujawski z bazylią
  • 1 łyżka soku z ananasa
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • sól
  • pieprz

Zawartość saszetki Olej kujawski z bazylią wymieszać z sokiem ananasowym i octem ryżowym. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać sałatkę. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut aby smaki się przegryzły.

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem" i zawiera lokowanie produktu.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze: