Torcik czekoladowy z wiśniami na spodzie z andrutów





Andruty kaliskie to chrupiące, lekko słodkie, cienkie krążki o delikatnie połyskującej, gładkiej powierzchni bardzo popularne w woj. Wielkopolskim, szczególnie zaś w Kaliszu i powiecie Kaliskim. 22 kwietnia 2009 r zostały wpisane do rejestru Unii Europejskiej jako produkt pod znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne .  Znane już w okresie zaborów, stały się atrybutem spacerów  po mieście i parku.  Od kilkudziesięciu lat wytwarzane są ręcznie wg tej samej technologii i na tych samych urządzeniach tzw. „żelazkach. Różnica polega tylko na tym, że dawniej były one rozgrzewane węglem drzewnym lub w piecach węglowych, a obecnie przy użyciu prądu lub gazu.
Ciasto na andruty jest wyrabiane według ściśle określonej receptury, z czterech składników: wody, cukru, mąki pszennej i oleju rzepakowego.  Ich grubość waha się od 0,8 do 1,5 mm. Mają niejednolitą barwę   od jasnokremowej aż do ciemnozłotej. Są wyrobem specyficznym i niepowtarzalnym, doskonałym do chrupania, ale także do przygotowywania różnych deserów.
Ja wykorzystałam je jako spód do tortu, a właściwie torciku, bo ma on zaledwie 16cm średnicy. Spód składa się z siedmiu    warstw andrutów połączonych czekoladowym wypełnieniem i przypomina smakiem bardzo popularne batoniki. Na tym słodkim, chrupiącym spodzie znajduje się warstwa masy czekoladowej, na niej zaś warstwa kisielu z wiśnią nadwiślanką. Obie warstwy słodzone są miodem kurpiowskim. 
Torcik jest doskonałym dodatkiem do filiżanki kawy lub herbaty. 


Torcik czekoladowy z wiśniami na spodzie z andrutów

Składniki na torcik o śr. ok. 16cm

Spód
  • 7 Andrutów kaliskich 
  • 60g czekolady deserowej
  • 0,5 łyżeczki oleju rzepakowego

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać olej rzepakowy i wymieszać. Smarować cienką warstwą  wierzchnią stronę andrutów i układać jeden na drugim, lekko dociskając. Zostawić trochę czekolady do posmarowania ostatniego wafla. Na tym etapie pozostaje on czysty. Przykryć czystą deseczką i obciążyć garnkiem z wodą. Garnek nie powinien być zbyt ciężki gdyż andruty są bardzo kruche. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce aby czekolada zastygła. Ponownie podgrzać pozostawioną czekoladę i posmarowałam wierzch spodu. Wynieść w chłodne miejsce.

Masa czekoladowa
  • 250g śmietanki kremowej o zaw. tł min. 30%
  • 200g serka śmietankowego
  • 80g czekolady deserowej
  • 1 łyżka Miodu kurpiowskiego 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30ml wody

Wokół zastygniętego spodu z andrutów zapiąć obręcz do tortów. 
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Utrzeć serek z roztopioną czekoladą i miodem. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżeczkami masy dla wyrównania temperatury, i dopiero wówczas połączyć z masą czekoladową. Delikatnie wymieszać. Wylać na waflowy spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gdy masa dobrze zastygnie ostrożnie zdjąć obręcz.

Warstwa wiśniowa
  • 150g Wiśni Nadwiślanki
  • 1 łyżeczka Miodu kurpiowskiego 
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka zimnej wody

Wiśnie wydrylować i umieścić na sicie ustawionym nad miseczką by zebrać odciekający sok.
Będzie  potrzebny do  przygotowania wiśniowej warstwy.
Zebrany sok (u mnie to było ok. 1/3 szklanki) wlać do rondelka. Dodać miód i postawić na małym ogniu. Podgrzewać do zagotowania.
Skrobię kukurydzianą rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do gotującego się soku. Gotować do zgęstnienia. Zestawić rondel z ognia i dodać wydrylowane wiśnie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie wyłożyć wiśnie na zastygniętą masę czekoladową. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Dekoracja
  • 20g czekolady deserowej
  • kilka kropel oleju rzepakowego

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wlać kilka kropel oleju i wymieszać. Przełożyć czekoladę do worka cukierniczego z minimalnie odciętą końcówką i polać wiśnie.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Witam! Wspaniałe ciasto! :) Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przepięknie!! Pochłonęłabym całe :) Gdzie udało Ci się kupić wiśnie nadwiślanki? Chętnie bym ich spróbowała, ale u nas patrzą na mnie jak na głupka, kiedy pytam skąd są wiśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety trzeba się wybrać w rejon gdzie są uprawiane :) ja akurat nie mam tam aż tak daleko :)

      Usuń