Andruty kaliskie to chrupiące, lekko słodkie, cienkie krążki o delikatnie połyskującej, gładkiej powierzchni bardzo popularne w woj. Wielkopolskim, szczególnie zaś w Kaliszu i powiecie Kaliskim. 22 kwietnia 2009 r zostały wpisane do rejestru Unii Europejskiej jako produkt pod znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne . Znane już w okresie zaborów, stały się atrybutem spacerów po mieście i parku. Od kilkudziesięciu lat wytwarzane są ręcznie wg tej samej technologii i na tych samych urządzeniach tzw. „żelazkach. Różnica polega tylko na tym, że dawniej były one rozgrzewane węglem drzewnym lub w piecach węglowych, a obecnie przy użyciu prądu lub gazu.
Ciasto na andruty jest wyrabiane według ściśle określonej receptury, z czterech składników: wody, cukru, mąki pszennej i oleju rzepakowego. Ich grubość waha się od 0,8 do 1,5 mm. Mają niejednolitą barwę od jasnokremowej aż do ciemnozłotej. Są wyrobem specyficznym i niepowtarzalnym, doskonałym do chrupania, ale także do przygotowywania różnych deserów.
Ja wykorzystałam je jako spód do tortu, a właściwie torciku, bo ma on zaledwie 16cm średnicy. Spód składa się z siedmiu warstw andrutów połączonych czekoladowym wypełnieniem i przypomina smakiem bardzo popularne batoniki. Na tym słodkim, chrupiącym spodzie znajduje się warstwa masy czekoladowej, na niej zaś warstwa kisielu z wiśnią nadwiślanką. Obie warstwy słodzone są miodem kurpiowskim.
Torcik jest doskonałym dodatkiem do filiżanki kawy lub herbaty.
ILOŚĆ PORCJI : 8
Torcik czekoladowy z wiśniami na spodzie z andrutów-składniki
Spód
- 7 Andrutów kaliskich
- 60g czekolady deserowej
- 0,5 łyżeczki oleju rzepakowego
Masa czekoladowa
- 250g śmietanki kremowej o zaw. tł min. 30%
- 200g serka śmietankowego
- 80g czekolady deserowej
- 1 łyżka Miodu kurpiowskiego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 30ml wody
Warstwa wiśniowa
- 150g Wiśni Nadwiślanki
- 1 łyżeczka Miodu kurpiowskiego
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka zimnej wody
Dekoracja
- 20g czekolady deserowej
- kilka kropel oleju rzepakowego
Torcik czekoladowy z wiśniami na spodzie z andrutów-wykonanie
Przygotowanie spodu:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać olej rzepakowy i wymieszać. Smarować cienką warstwą wierzchnią stronę andrutów i układać jeden na drugim, lekko dociskając. Zostawić trochę czekolady do posmarowania ostatniego wafla. Na tym etapie pozostaje on czysty. Przykryć czystą deseczką i obciążyć garnkiem z wodą. Garnek nie powinien być zbyt ciężki gdyż andruty są bardzo kruche. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce aby czekolada zastygła. Ponownie podgrzać pozostawioną czekoladę i posmarowałam wierzch spodu. Wynieść w chłodne miejsce.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Przygotowanie masy czekoladowej:
Wokół zastygniętego spodu z andrutów zapiąć obręcz do tortów.
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Utrzeć serek z roztopioną czekoladą i miodem. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżeczkami masy dla wyrównania temperatury, i dopiero wówczas połączyć z masą czekoladową. Delikatnie wymieszać. Wylać na waflowy spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gdy masa dobrze zastygnie ostrożnie zdjąć obręcz.
Przygotowanie warstwy wiśniowej:
Przygotowanie warstwy wiśniowej:
Wiśnie wydrylować i umieścić na sicie ustawionym nad miseczką by zebrać odciekający sok.
Będzie potrzebny do przygotowania wiśniowej warstwy.
Zebrany sok (u mnie to było ok. 1/3 szklanki) wlać do rondelka. Dodać miód i postawić na małym ogniu. Podgrzewać do zagotowania.
Skrobię kukurydzianą rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do gotującego się soku. Gotować do zgęstnienia. Zestawić rondel z ognia i dodać wydrylowane wiśnie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie wyłożyć wiśnie na zastygniętą masę czekoladową. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Dekoracja:
Dekoracja:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wlać kilka kropel oleju i wymieszać. Przełożyć czekoladę do worka cukierniczego z minimalnie odciętą końcówką i polać wiśnie.
Torcik czekoladowy z wiśniami na spodzie z andrutów-podobne przepisy
> Torciki czekoladowo-kawowe z wiśniami
> Sernik "Czarny las"
> Lekki tort jagodowo-malinowy
> Egzotyczny torcik z kremem ryżowym
Smacznego :)
Aronia
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńpyszności, wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepięknie!! Pochłonęłabym całe :) Gdzie udało Ci się kupić wiśnie nadwiślanki? Chętnie bym ich spróbowała, ale u nas patrzą na mnie jak na głupka, kiedy pytam skąd są wiśnie ;)
OdpowiedzUsuńno niestety trzeba się wybrać w rejon gdzie są uprawiane :) ja akurat nie mam tam aż tak daleko :)
Usuń