Co roku przygotowuję jej kilka słoiczków. Tradycyjnie z dużą ilością cukru bez żadnych dodatków żelujących, poprzez kilkakrotne podgrzewanie i studzenie. Nie używam też wyjątkowo drylownicy tylko usuwam pestki ręcznie przy pomocy agrafki lub spinacza biurowego. Nie są wtedy tak bardzo okaleczone. Wybieram zawsze te najładniejsze i bardzo dojrzałe. Będą zimą doskonałym dodatkiem do herbatki, budyniu czekoladowego i owsianki. Będę także nadziewać nimi pączki w karnawale.
ILOŚĆ - 3 słoiczki o poj. 325ml
- 1kg wiśni
- 1kg cukru
Tradycyjna konfitura wiśniowa-wykonanie
Owoce umyć, osączyć i wyjąć pestki ręcznie agrafką lub przy użyciu drylownicy. Przełożyć do rondla razem z odciekniętym sokiem. Zasypać cukrem i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia odlać połowę soku, a pozostały sok z wiśniami podgrzać na małym ogniu do zagotowania. Odstawić z ognia na 24godziny. Powtórzyć podgrzewanie i studzenie jeszcze trzy razy. Gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych słoików. Zalać gorącym sokiem i zaraz zamknąć.
Odlany wcześniej sok zagotować i przelać do słoików. Zapasteryzować. Przyda się zimą do herbatki lub do zalania wiśni z nalewki.
Następnego dnia odlać połowę soku, a pozostały sok z wiśniami podgrzać na małym ogniu do zagotowania. Odstawić z ognia na 24godziny. Powtórzyć podgrzewanie i studzenie jeszcze trzy razy. Gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych słoików. Zalać gorącym sokiem i zaraz zamknąć.
Odlany wcześniej sok zagotować i przelać do słoików. Zapasteryzować. Przyda się zimą do herbatki lub do zalania wiśni z nalewki.
Tradycyjna konfitura wiśniowa-propozycje wykorzystania
Smacznego :)
Aronia
Jakie piękne słoiki <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń1kg wiśni dotyczy całych wiśni czy już po usunięciu pestek?
OdpowiedzUsuńCałych z pestkami.
UsuńWitam, robiłam dżemik z wiśni wczoraj ale trochę inaczej niż twój przepis a mianowicie prawie 2 kg wiśni zasypanych cukrem odstawiłam na kilka godzin a potem gotowałam na malutkim ogniu ponad trzy godziny,W szoku jestem bo z tej ilości wyszły mi tylko 2 słoiczki takie 250g.Czy to możliwe???
OdpowiedzUsuńPo pierwsze nie wiem ile dałaś cukru, po drugie ja robiłam konfiturę a Ty dżem (zasadzie to chyba bardziej powidła), a to są dwa różne procesy. Przy tak długim gotowaniu cały sok odparował stąd taka mała ilość. Skoro wyszły tylko dwa słoiczki to jak widać jest to możliwe.
Usuń